tiistai 3. helmikuuta 2015

Muslimien holokaustiaiheisesta pilapiirroskilpailusta

Luin jokin aika sitten uutisen, jonka mukaan iranilainen kulttuurikeskus on järjestämässä pilapiirroskilpailun holokaustista eli natsi-Saksan Toisen maailmansodan aikana järjestämästä juutalaisten joukkotuhosta. Pilapiirroskilpailu järjestetään protestina ranskalaisen satiirilehden Charlie Hebdon julkaisemille pilakuville profeetta Muhammedista, Tehran Times kertoo. Profeetta Muhammad oli aikoinaan 600-luvulla perustanut islam-uskonnon.

Profeetta Muhammadin kehittämää islaminuskoisten eli muslimien velvollisuutta käydä islamilaista pyhää sotaa jihadia (lausutaan "dzihad", ja Z-kirjain merkitsee tässä soinnillista s-äännettä, ja H lausutaan kovahälyisenä) kannattaneet muslimiterroristit olivat tammikuun alussa tehneet tuhoisan murhaiskun Charlie Hebdon Pariisin toimitukseen. Jotkut muslimit olivat aiemmin uhkailleet lehteä profeetta Muhammed -aiheisten pilakuvien vuoksi.

Lehti oli onnistunut julkaisemaan heti iskua seuranneessa numerossaan uusia profeetta Muhammed -piirroksia.

Kilpailun järjestämisestä vastaavan Masud Shojaei-Tabatabaiin mukaan kilpailun pääpalkinto on 12.000 dollaria. Toiseksi tullut saa 8.000 dollaria ja kolmas 5.000 dollaria.

Kilpailu on avoin piirtäjille kaikkialta maailmasta. Piirrokset tulee kuulemma lähettää huhtikuun alkuun mennessä. Niistä parhaat pääsevät esille Teheranin modernin taiteen museoon.

Pilapiirtäminen on toki rauhanomainen tapa esittää kritiikkiä tai huumoria. Joku voisi sanoa holokaustin olevan rankka aihe, mutta se ei toki merkitse sitä, että tämä pilapiirroskilpailu pitäisi kieltää. Iranin kulttuurikeskukselle varmaan sopisi pilapiirrosten piirtäminen siitäkin, kun mongoliarmeija aikoinaan vuonna 1258 tuhosi Bagdadin ja teloitti viimeisen abbasidikalifin. Ja kun holokaustistakin on vain joitakin vuosikymmeniä aikaa, niin pilapiirroksia voisi toki tehdä myös muista lähempänä nykyaikaa tapahtuneista hirveyksistä. Kuten siitä tunnetusta tapahtumasta, että serbijoukot tappoivat Jugoslavian hajoamissotien aikana kerralla tuhansia nk. muslimikansaan kuuluvia miehiä. Tai vaikka siitä, kun serbit pitivät ko. sotien aikana siviilejä kurjissa olosuhteissa keskitysleireissä.

Pilapiirrokset ovat niin kovin usein hullunhauskoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti