Asiantuntijat ovat ihmetelleet, miksi hallituksen sote-paketin (sote = sosiaali- ja terveys) perustuslaillisiin ongelmiin ei ollut tartuttu aiemmin.
Parlamentaarinen ohjausryhmä pääsi sopuun sote-uudistuksen toteuttamisen päälinjoista viime kesäkuussa. Pian esitettiin kuitenkin arvioita, että paketti voi olla osin perustuslain vastainen.
Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan sote-esityksen perustuslailliset ongelmat olivat hyvin tiedossa oikeuskanslerinvirastossa sekä asiantuntijoiden ja sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten keskuudessa.
Ministeriön kansliapäällikön Päivi Sillanaukeen mukaan ongelmat olivat myös asiaa valmistelleen parlamentaarisen ryhmän tiedossa. Hänen mukaansa ryhmä halusi kuitenkin kokeilla uudenlaista mallia, jossa haettiin perustuslakivaliokunnan tulkintaa.
Oikeuskanslerilla ei Jonkan mukaan edes ole toimivaltaa estää lakiesityksen etenemistä tällaisessa tilanteessa.
Jonkka ei osaa sanoa, miksi poliitikot antoivat lakiesityksen edetä näin pitkälle, eikä hanketta puhallettu poikki. "Sitä täytyy kysyä poliitikoilta", Jonkka toteaa.
...Koska Suomen poliittisen järjestelmään ei kuulu perustuslakituomioistuinta, niin lain ei periaatteessa tarvitsekaan olla sopusoinnussa perustuslain kanssa päästäkseen läpi. Perustuslakivaliokunnassa kun on sopivanlainen enemmistö, niin millainen laki tahansa voi mennä läpi.
Siksi sanonkin, että itse kannattaisin lämpimästi perustuslakituomioistuimen perustamista Suomeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti