torstai 19. helmikuuta 2015

Hesarin eduskuntavaalikoneessa käyty 17.2.2015

Joku oli maininnut minulle Helsingin Sanomien eduskuntavaalikoneesta osoitteessa http://www.vaalikone.fi/eduskunta2015/. Kävin sen läpi äsken tiistaina eli 17.2.2015. Alla tulokseni:


Läheisin puolue:

Perussuomalaiset
72%

Muutos 2011
70%

Keskusta
66%

Itsenäisyyspuolue
63%

Kristillisdemokraatit
62%

Kokoomus
61%

SDP
57%

Piraattipuolue
57%

RKP
57%

SKP
50%

Vasemmistoliitto
49%

Vihreät
48%


Puolueet arvojen mukaan:

Muutos 2011
88%

Perussuomalaiset
85%

Keskusta
75%

Itsenäisyyspuolue
73%

Kristillisdemokraatit
73%

Kokoomus
63%

RKP
63%

SDP
60%

Piraattipuolue
57%

SKP
55%

Vihreät
53%

Vasemmistoliitto
50%

Minulle läheisin puolue on testin näkemyksen mukaan Perussuomalaiset. Sen ehdokkaat ovat keskimäärin 72-prosenttisesti samaa mieltä kanssani. Jussi Niinistö oli jopa 79-prosenttisesti samaa mieltä kanssani.

Etäisin puolue minulle on vaalikoneen tulkinnan mukaan Vihreät. Sen ehdokkaat ovat keskimäärin 48-prosenttisesti samaa mieltä kanssani. Näin on, vaikka yksi parhaista ystävistäni on Vihreä. No, hän on kuulemma Vihreitten jäsen ennen kaikkea puolueen ydinvoimakannan vuoksi. Eikä muuten ole pahinta kukkahattutätilajia. Itse olen tavannut pitää ydinvoimaa realistisenoloisena energiantuotantomuotona.

...Vaikka Perussuomalaisten ehdokkaat nousivat tuloksissani korkealle, niin jos testissä olisi ollut mukana kysymyksiä myös sananvapaudesta ja suorasta demokratiasta, Muutos 2011 olisi porhaltanut kauas ohi. Samaten Piraatit olisivat kohonneet selvästi ylemmäs tuloksissa.

...Toiseksi testin tulokset ovat sen vuoksi jonkin verran vääristyneitä, että monet ehdokaspuolueista pitävät yllä puoluekuria, kun taas toiset eivät. Jos ehdokas ei eduskuntavaaleissa läpi päästyään saa yleensä äänestää omantuntonsa mukaan, niin tällaisten puolueitten kohdalla olisi pitänyt testiä varten listata ainoastaan ko. puolueitten virallinen kanta näihin asioihin. Muutoksella ja Piraateilla ei tiettävästi ainakaan ole puoluekuria.

Kuulin juuri, että veljeni Joonas Kärnä on lupautunut eduskuntavaaliehdokkaaksi. Hän on Muutoksen listoilla Uudenmaan vaalipiirissä. Olin alun perin ajatellut äänestää James Hirvisaarta, ainoaa Muutoksen nykyistä kansanedustajaa. James Hirvisaari on tietojeni mukaan sekä välitön että lämminsydäminen henkilö. Mutta taidan vaihtaa nyt kantani Joonakseen. Veri on vettä sakeampaa, ja Joonaksen tunnen henkilökohtaisesti, ja tietämäni mukaan hän myös on varsin tolkullinen yksilö eikä kovin kaukana omista poliittisista kannoistani. Hän on muuten koulutukseltaan ja ammatiltaan rakennusinsinööri. Tulen kirjoittamaan häneen liittyen jotain lisää vielä ennen vaaleja.

17. helmikuuta on kyllä melko varhainen aika mennä tosissaan vaalikoneita käyttämään. Läheskään kaikki ehdokkaat eivät ole vielä vastanneet vaalikoneisiin. Vaikka minulla on jo ehdokas varmistunut, niin kuukauden, parin päästä taidan käydä uudestaan ihan mielenkiinnosta Hesarin vaalikoneella. Tulen käymään läpi myös muita vaalikoneita, ja taidan sitten kirjoittaa käynneistä tänne blogiini.

Muutoksen sivut löydät täältä: http://www.muutos2011.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti