tiistai 24. helmikuuta 2015

Ministeriö suitsii poikien ympärileikkausten tapoja, jahas

Suomessa ympärileikataan arviolta reilut 400 poikalasta vuodessa uskonnollisista syistä. Ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista ei ole säädetty vielä lakia.

Sosiaali- ja terveysministeriö on kuitenkin nyttemmin antanut ohjeen pojille ilman lääketieteellisiä perusteita tehtävästä ympärileikkauksesta.

STM:n ohjeessa linjataan, että ympärileikkauksen saa tehdä vain laillistettu lääkäri, jonka tulee vastata kivunlievityksestä. Leikkauksen luonteesta, vaikutuksista ja mahdollisista haitoista on kuulemma annettava huoltajille riittävät tiedot, minkä jälkeen huoltajien on annettava kirjallinen suostumus leikkaukseen. Myös poikaa on kuultava, "mikäli se on mahdollista".

Käytännön seikkojen lisäksi ohjeistuksessa vielä todetaan, että ei-lääketieteellinen ympärileikkaus ei kuulu julkisesti rahoitettuun terveydenhuoltoon.

Poikien ympärileikkaus ei tuhoa kokonaan sukuelimen normaalikäytön mahdollisuutta, mutta heikentää sitä, nimittäin sitä kautta, että ilman esinahan suojaa elimen pääosan eli terskan iho paksuuntuu ja sukupuolisen nautinnon saaminen tulee aikuisemmassa iässä täten hankalammaksi. Tyttöjen ympärileikkauksia taas on olemassa vähemmän traumatisoivasta kokonaan sukupuolisen nautinnon estävään leikkaukseen asti.

Itse olen sitä mieltä, että lapsen sukuelinten silpominen ei-lääketieteellisestä syystä, on sitten kyse poikien tai tyttöjen sukupuolielinten ympärileikkauksesta, on väärin. Kaiken sellaisen tulisi olla laitonta. Korkeintaan jos ihminen saavutettuaan täysi-ikäisyyden haluaa esim. uskonnollisesta syystä ei-täysin-destruktiivisen ympärileikkauksen itselleen hankkia, niin se voitaisiin minusta sallia. Kuitenkin, jos oikein ajattelen asiaa, niin kaiken maailman ei-lääketieteellisestä syystä tehtävien amputointien tulisi olla aikuisillekin laittomia. Tässä olisin seleukidikuningas Antiokhos IV "Epifaneen" ja keisari Hadrianuksen kannalla muuten paitsi että en oikeasti kannata minkään hallitsijan palvomista jumalana enkä myöskään temppeleiden häpäisemistä hyvässä tarkoituksessa. Tarkoitan silti, että jos jokin uskonto ei pärjää ilman amputointeja, niin se on voi voi...

2 kommenttia: