maanantai 28. joulukuuta 2015

Demokratian ylistyslaulu

Olen tavannut ajatella, että monikulttuurisuus on epäonnistunut. Välillä tulee kuitenkin mieleen, että demokratiakin on epäonnistunut.

Tämä on paljon sanottu mieheltä, joka kannattaa suoraa demokratiaa täydentämään edustuksellista demokratiaa.

Winston Churchill on sanonut, että parempaa hallintomuotoa kuin demokratia ei ole keksitty. Ja taidan minäkin pysytellä demokratian kannattajana. Haluan ajaa kansankokonaisuuden etua, ja luulen, että jos ei ole demokratiaa, niin homma ei onnistu edes periaatteessa.

Demokratiassa kansa vaikuttaa siihen, ketkä sitä hallitsevat. Ja vielä parempi puoli demokratiassa on se, että hallitsijat voi vaihtaa ja täysin rauhanomaisella tavalla. Ei sotia eikä mitään!

Demokratia tekee kansalaisista kansankokonaisuuden osia. Se sitouttaa ja yhdistää heidät valtaan. Ja tärkeää on se, että se tekee tämän myös psykologisella tasolla. Demokratia on paitsi toimiva hallintomuoto, niin siinä on kyse myös sirkushuveista ja siitä, että ihmiset saavat vaaliuurnan avulla purettua paineita.

Demokraattisen maan hallintoa ja lainsäädäntöä voi lähentää kansaan myös ottamalla käyttöön yllä mainitsemani suoran demokratian.

Demokratiaa voi kuitenkin olla vaikea viedä uusiin oloihin, koska se on kansallisuusaatteen, kansakoululaitoksen, modernien liikenneyhteyksien, vapaan lehdistön ja tietoliikenteen, keskiluokan ja kaikkinensa kristinuskon ja yleensä länsimaisen kulttuurin ja sen historian lapsi.

Minä niin kovasti kuitenkin toivoisin, että demokratiasta olisi toimivaksi vientituotteeksi.

...

PS. 29.9.2020: Muita demokratiaan liittyviä merkintöjäni: Demokratian neljä etua diktatuuria vastaan, Sveitsin hallitusjärjestelmä on demokraattisen kontrollin alla ja Kurdit, Rojava, kommunalismi ja nationalismi, osa 2.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti