lauantai 19. joulukuuta 2015

Tähtien sodan valomiekat – totta vaiko unta

Tähtien sota – englanniksi alkukielellä Star Wars – on tunnettu scififantasiaelokuvasaaga. Vuosikymmeniä sitten elokuvateattereihin tulivat saagan osat 4, 5 ja 6. Ne olivat yksinkertaisesti hyviä. Tarina oli hyvä ja elokuvat eeppisiä. Monituisia vuosia myöhemmin julkaistiin sitten Episodi 1. Se on kammottavaa paskaa, mutta pidän elokuvan hahmosta Jar Jar Binksistä kuitenkin. Mitä pahaa Jamaikassa muka on? Sitten tulivat episodit 2 ja 3, ja niistä en muista mitään, vaikka olen katsonut ne. Äsken on tullut esiin Episodi 7. Jonkin ajan päästä ilmestynevät sitten episodit 8 ja 9.

Tähtien sodassa on jediritareita, jotka käyttävät valomiekkoja. Ne ovat siitä mielenkiintoisia aseita, että semmoisen terällä koskettamalla voi jo periaatteessa tappaa toisen ihmisen. Valomiekkailijat eivät saa taistellessaan toisiaan vastaan olla kovin lähellä toisiaan, koska sellaisessa ei ole mitään järkeä. Valomiekoilla voi myös osaava heppu torjua plasma-aseen ammuksia. Tai se ase on englanniksi nimeltään 'blaster', mutta kaiken järjen mukaan ammukset koostuvat plasmasta. Myytinmurtajat ovat testanneet videokuvasta plasma-aseen ammusten nopeutta, ja ne ilmeisesti kulkevat vähän nopeammin kuin jousipyssyllä ammutut nuolet.

Siis. Kun kaasuun syötetään kylliksi energiaa lämmön muodossa, se muuttuu plasmaksi. Plasma on aineen neljäs olomuoto. Siinä alkeishiukkaset kulkevat omia reittejään vapaana toisistaan.

Jos valomiekat olisivat todellisuutta, niin myös niitten "terä" muodostuisi plasmasta, sillä mistä muusta ne voisivat koostua?

Plasmankäyttöön perustuva tekniikka on käytössä jo teollisuudessa. Plasmaleikkureilla voidaan tuottaa 10.000 -asteinen plasmasuihku, joka pystyy leikkaamaan 15 senttiä paksua teräslevyä. Toistaiseksi saadaan aikaan kuulemma vain pieniä plasmasuihkuja. Valomiekan 90-senttisen "terän" tuottaminen ei ole mahdollista.

Plasmateknologiaa voidaan periaatteessa käyttää myöskin poistettaessa tulehtunutta kudosta reikiintyneestä hampaasta. Keino säästää kudosta ja tuhoaa erittäin tehokkaasti bakteereja, ja myöskin vähentää tarvetta kipupiikille. Hammaslääketieteellinen plasman käyttö ei ole vaarallista kenenkään hengelle, sillä hammaslääkärin plasma on vähäasteista. Toisin kuin mekaaniset ja laserporat plasmasuihku ei ruhjo eikä kuumenna hampaan herkkiä hermoja, eli se on sikälikin kivempi. Tosin se ei vielä tällä hetkellä 19.12.2015 liene käytössä missään hammaslääkäreissä, mutta tullee käyttöön jo parin-kolmen lähivuoden aikana.

Sanoisin vielä, että vaikka plasmasuihku saataisiin lopulta kehitettyä 90 senttiä pitkäksi, niin valomiekan “teränä” plasmasuihku ei kuitenkaan luultavasti toimisi täysin toivotulla tavalla, sillä kahden plasmasuihkumiekan "terät" sujahtaisivat toistensa läpi. Siitä tulisi vaarallisempi ase kuin Tähtien sodassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti