Sarjan nimi on peräisin William Shakespearen näytelmän 'Henrik V' kohtauksesta, jossa Englannin kuningas pitää johtamansa armeijan sotilaille puheen (St. Crispin's Day Speech, pyhän Crispinuksen päivän puhe) vuonna 1415 ennen Agincourtin taistelua.
Sarjan yhdysvaltalaisten tekijöiden oli tietenkin hirveän mukava tehdä sellainen tv-sarja, jonka pääosassa on erikoisjoukot ja sen osasto, kun kerran saksalaiset oikeasti kunnioittivat vihollistensa sotilaista erikoisjoukkojen sotilaita. Kun Yhdysvaltain maavoimat oli tavallisesti aika rupuista sakkia. Normandiassa amerikkalaiset, britit ja kanadalaiset pärjäsivät nimenomaan ilmaherruuden ansiosta. Ilman sitä olisi ollut kovin kurjaa. Saksalaiset olivat suomalaisten jälkeen maailman parhaita sotilaita.
'Taistelutovereille' tehtiin myös eräänlainen jatko, Tyynenmeren taistelutoverit, englanniksi 'The Pacific', joka kertoi Yhdysvaltain merijalkaväen urasta sen joukkojen taistellessa japanilaisia vastaan ja vallatessaan näiltä saaren toisensa jälkeen. Merijalkaväkikin on erikoisjoukkoja. Kuten Yhdysvaltain merijalkaväen hymnissä sanotaan:
From the halls of MontezumaMutta tästä sarjasta en niin hirveän paljon kuitenkaan pitänyt. Sellaista on elämä.
to the shores of Tripoli
...Tapaan kärsiä usein korvamadoista. Joitakin päiviä sitten muuten päässäni soi useampana päivänä Elvis Presleyn ikivihreä kappale Joshua Fit the Battle of Jerico (muistan kappaleen lapsuudestani), sotalaulu. Joosuasta enemmän täällä...
...
PS. Parasta mainita sellainenkin historiallinen tosiseikka, että Taistelutovereissa ei kehdattu näyttää porukan epäonnistumista Operaatio Kauppapuutarhassa (alkup. Operation Market Garden) eli siinä, että liittoutuneitten oli ollut aikomus vuoden 1944 syksyllä vallata joitakin tärkeitä siltoja ja pitää ne vieläpä apujoukkojen tuloon asti. Vastus oli liian kova, ja jopa 101. joutui taipumaan.
"Miks aina täytyy flaidaa
VastaaPoistaja aina sotaa brassaa
miksei vaan vois rakastaa?"
JOHANNES LEVYLLÄ STADIN STYGET
Naulan kantaan, miekkonen!
Poista