keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Kwai-joen sillan suhde Adolf Hitlerin kiveksiin

Britannian armeijan musiikkiluutnantti F. J. Ricketts sävelsi vuonna 1914 marssin nimeltä Colonel Bogey March. Sävelmä oli jo ilmestyessään menestys. Vuonna 1957 ilmestyi sotaelokuva Kwai-joen silta, jossa sitä viheltävät japanilaisten vartijoidensa armoilla olevat brittiläiset sotavangit. Mutta jo toisen maailmansodan aikana sille tehtiin sanoituksia, joissa mainittiin kansallissosialistisen Saksan yksipuoluediktatuurin johtaja Adolf Hitler. Se on nimeltään Hitler Has Only Got One Ball (Hitlerillä on vain yksi kives). Yksi versio sen sanoituksesta kuuluu näin:

Hitler has only got one ball,
Göring has two but very small,
Himmler is somewhat sim’lar,
But poor Goebbels has no balls at all!

Suomeksi kappale kuuluisi näin:

Hitlerillä on vain yksi kives,
Göringillä on kaksi mutta hyvin pientä,
Himmlerillä on jotakuinkin samoin,
mutta Goebbels paralla ei ole kiveksiä ollenkaan!

Kerrotaan, että 'Kwai-joen siltaa' tehtäessä oltiin vähällä sisällyttää siihen tämä marssi tuolla sanoituksella, mutta kun ajateltiin, että lapset saattavat katsoa elokuvaa, niin päätettiin sitten, että kappale ainoastaan vihelletään.

Kiveksistön vaillinaisuus ei tietenkään miestä pahenna eettiseltä kantilta katsottuna, vaan muut asiat. Ylessä on kuitenkin pohdittu asiaa ihan kunnolla. Juuri ennen joulua nimittäin Ylen nettisivuilla julkaistui artikkeli eli suuri uutispommi, jossa kerrotaan, että Adolf Hitleriltä oikeasti puuttui toinen kiveksistä ja vakavasti pohditaan, miten tämä on vaikuttanut maailman kohtaloihin.

On hämmästyttävää, että tämän laulun sanat olivat oikeassa Hitlerin kiveksistä! Miten sanoittaja on voinut tietää asiasta!? Ehkä kyseessä on vain sattuma, sillä Goebbelsille, joka solmi avioliiton Magda Friedländerin kanssa vuonna 1931, syntyi avioliitostaan kuusi lasta. Ehkä voimme olettaa, että sanoittajalla ei ole ollut sen parempaa tietoa myöskään Göringin ja Himmlerin kiveksistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti