torstai 19. maaliskuuta 2015

Naltreksoni, Claudia Christian ja Babylon 5

Katselin tuossa Ylen julkaiseman tv-dokumentin. Siinä kerrotaan naltreksoni-nimisestä suomalaisperäisestä alkoholismin hoitoon tarkoitetusta lääkkeestä.

Hieman oli outoa katsoa sitä, sillä päässäni soi koko ajan rakastamani scifisarjan "Babylon 5":n tunnusmusiikki. Tämä johtui siitä, että ohjelman juonsi ko. sarjassa Babylon 5 -avaruusaseman varapäällikköä Susan Ivanovaa esittänyt yhdysvaltalainen näyttelijätär Claudia Christian. Nainen oli myös tuottanut ohjelman (ja nettitietojen mukaan ilmeisesti oli myös kerännyt suuren osan rahoituksesta dokumentin tekoa varten).

Olin haltioissani.

Ohjelmassa mainittu lääke naltreksoni kuulemma vaikuttaa alkoholismin hoidossa aivojen toimintaan vähentämällä juomisen palkitsevuutta. Sen vaikutuksen oli huomannut 1990-luvun alussa Suomessa Alkon laboratoriossa työskennellyt tutkija, dosentti David Sinclair. Naltreksonin käyttöä hoidossa nimitetäänkin Sinclairin menetelmäksi.

Menetelmässä lääkettä nautitaan kerran päivässä tai tuntia ennen alkoholin nauttimista.

Claudia Christian on itse alkoholisti. Dokumentin mukaan kansalaisten käsitys ja Anonyymien Alkoholistien sanoma siitä, että "kerran alkoholisti, aina alkoholisti", ei välttämättä ole koko totuus. Kuten ei sekään, että raittius on ratkaisu alkoholismiin. Raittius kun tapaa lisätä alkoholistin juomisen himoa.

Ohjelma vaikutti jonkin verran hurmoshenkisesti tehdyltä. Mutta ilmeisesti naltreksoni auttaa montaa ihmistä, vaikka se, että lääkityksen käyttöön voi liittyä myös alkoholin käyttö, voi tuntua omituiselta.

Ohjelman voi vielä jonkin aikaa nähdä Ylen Areenasta. Linkki ohjelmaan on tässä: Prisma: Lääke alkoholismiin?.

Dokumentin alkuperäinen englanninkielinen nimi on One Little Pill, ja se saattaa löytyä verkosta katsottavaksi sen jälkeen, kun Ylen Areenasta aika on sen jättänyt. Ohjelma on vuosimallia 2014, ja sen on ohjannut Adam Schomer.

En olisi minä, ellen tässä yhteydessä kertoisi myös "Babylon 5":stä. Kyseessä oli sarja 1990-luvulta, jonka viisivuotisen jatkuvan juonen suuret linjat oli lyöty lukkoon jo ennen kuin ensimmäistäkään sarjan jaksoa oli kuvattu. Sarjan kerronnan keskiössä on supermassiivisen kokoinen avaruusasema Babylon 5, joka oli perustettu sen jälkeen, kun erään ikävän syvällä avaruudessa tapahtuneen väärinkäsityksestä johtuneen välikohtauksen jälkeinen lajien välisen sota oli melkein johtanut ihmiskunnan tuhoon. Sarjassa ei ole mustavalkoisia hyvä-paha -asetelmia. Sarjaa voisin kuvata myös sanoilla "varsin eeppinen".

Susan Ivanova on sitä paitsi aina oikeassa.

2 kommenttia:

  1. Tuossa lääkkeessä voisi olla jotain Matti Nykäselle, niin pääsee taas hyppäämään. Itse en halua vähentää juomisen palkitsevuutta, nykyään ei vain tunnu tultua juotua tarpeeksi.

    VastaaPoista