perjantai 27. maaliskuuta 2015

"Kristillinen vaalikone" on avattu, aluksi ehdokkaille!

Kansanedustajaehdokkaille on avattu staattinen vaalikone, jonka kysymyksiin he voivat vastata sähköpostitse vaalikoneen tekijöille 24.3. alkaen. Vaalikoneen tekijät tulevat julkaisemaan raportit vaalipiireittäin ja puolueittain ehdokkaiden vastauksista kuulemma heti huhtikuun alussa.

Vaalikone asustaa suureellisesti osoitteessa www.kristillinenvaalikone.fi, ja se on nimeltäänkin "Kristillinen vaalikone". Vaalikoneen kysymykset ovat sellaisia, että olisi helppo ajatella sen tekijöiden olevan Nuoren maan kreationisteja ja julkisen vallan jonkinasteisen kristillistämisen kannattajia. On jokaisen oma asia vastata kysymykseen, onko sellainen sitten kristillistä. Toisaalta varmaa ja täsmällistä tietoahan minulla ei ole heidän vakaumuksestaan, tai on ainoastaan se, että he luultavasti uskovat jollakin lailla Jeesukseen.

Veljeni Joonas Kärnä on näissä vaaleissa kansanedustajaehdokkaana Uudellamaalla, itse en ole. Siitä huolimatta kerron tässä, miten itse vastaisin "Kristillisen vaalikoneen" kysymyksiin. Painotan tässä, että Joonaksella varmaankin on joissain kohdin erilaiset näkemykset kuin minulla, vaikka ei hänkään kyllä ole minkään lajin kristillinen fundamentalisti.

Vaalikoneen kysymyksiin voi vastata: täysin samaa mieltä, jokseenkin samaa mieltä, en osaa sanoa, jokseenkin eri mieltä, täysin eri mieltä. Tarkennan myös vastaustani sanallisesti ainakin lyhyesti kussakin kohdassa.

Ja ne kysymykset ja omat vastaukseni vaalikoneelle olisivat sitten tällaisia:

...

Kysymys 1. Koulujen uskonnonopetus tulisi muuttaa Raamatun mukaiseksi.

Vastaus: täysin eri mieltä. Minusta kouluissa ei tulisi olla erillistä uskonnonopetusta oppiaineena.

K2. Kristinuskon tulee kuulua koulujen normaaliin arkeen mm. virrenveisuuna, hengellisinä lauluina, rukouksina, aamunavauksina ja juhlatilaisuuksina.

Vastaus: täysin eri mieltä. Mielestäni valtion ja uskonnollisten yhdyskuntien tulisi olla toisistaan erotettuja, ja tämän tulisi koskea myös julkisin varoin rahoitettuja kouluja.

K3. Paikallisten kristillisten seurakuntien tulisi saada järjestää joka vuosi jokaisen paikkakunnan koululuokalle erikseen vähintään yksi oppitunti, jossa oppilailla on oikeus kuulla, että vaikka sinusta tuntuisi, ettei kukaan sinua rakasta, niin sinua rakastetaan. Jeesus rakastaa sinua, ja seurakunnista löydät ihmisiä, jotka rakastavat sinua.

Vastaus: jokseenkin eri mieltä. Kannatan koulujen ei-tunnustuksellisuutta.

K4. ­Kristillisten koulujen perustamiseen ja ylläpitoon pitäisi saada nykyistä enemmän ja helpommin rahoitusta verotuloista.

Vastaus: täysin eri mieltä. Minusta yksityisten koulujen ei tulisi saada julkista rahoitusta.

K5. Peruskoulun ja lukion opetus ei saa sisältää kristinuskoa loukkaavaa materiaalia (oppikirjoissa, oppikirjojen ulkopuolisessa kirjallisuudessa, videomateriaalissa, lauluissa eikä missään muussakaan) esim. homoseksuaalisuutta ja lesboutta.

Vastaus: jokseenkin eri mieltä. En kannattaisi tässä suhteessa jyrkkiä rajoituksia. Ja kristityt lienevät eri mieltä keskenäänkin siitä, mikä olisi "kristinuskoa" loukkaavaa. Ja loukkaantuahan voi mistä tahansa. Siitä syystä Jussi Halla-aho sai tuomion sekä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta että uskonrauhan rikkomisesta. Sitä paitsi en myöskään ole sitä mieltä, että koulun opetussuunnitelman tulisi perustua jonkin kirkkokunnan tai kristillisen oppisuunnan määräämään materiaaliin. En kuitenkaan kannata sellaista oppimateriaalia, jonka tarkoitus on loukata kristinuskoa.

K6. Oppimateriaalin kuva- ja videomateriaalin, tekstien jne. tulee edustaa vain siveätä pukeutumista ja käyttäytymistä kunnioittaen kristilliset arvot omaavia oppilaita.

Vastaus: jokseenkin samaa mieltä. Enpä näe hirveästi pahaa tuollaisessa vaatimuksessa. Vaikka toisaalta kristilliset arvot ovat jonkin verran vaikeasti määriteltävä asia. Ja ovat nekin oppilaat, joiden arvot eivät ole nimenomaisesti kristillisiä, laulun arvoisia.

K7. Valtion verorahoista tulisi rahoittaa toimielin, mikä toteutettaisiin yhteistyössä kristillisten koulujen kanssa, jotka myös valitsisivat siihen henkilökunnan. Tulevat oppikirjat ja oppimateriaalit tulisi hyväksyttää ennen julkaisua toimielimellä, joka ohjaisi myös tarpeelliset muutokset jo käytössä oleviin materiaaleihin ja kirjoihin, ettei niissä olisi kristinuskoa loukkaavaa sisältöä.

Vastaus: täysin eri mieltä. En hyväksy oppimateriaalien kristillispohjaiseksi esitettyä sensurointia.

K8. Oppilailla ja opiskelijoilla (myös aikuiset) tulee olla kristillisen vakaumuksen perusteella vapaus olla osallistumatta vakaumuksensa vastaiseen opetukseen tms. ilman, että se esim. vaikeuttaa opiskelua tai huonontaa arvosanoja (esim. oikeus olla olematta läsnä seksivalistuksessa, abortissa ja lepopäivänä (sunnuntai tai sapatti) tapahtuvassa opetuksessa tms. opiskeluun vaikuttavassa).

Vastaus: jokseenkin eri mieltä. Ei minkään vakaumuksen perusteella tulisi saada vapautusta. Vaikka tietenkin olisi varmaan ihan kiva, jos pyhäpäivinä ei olisi yleensä opetusta.

K9. Rakastan Jeesusta.

Vastaus: täysin samaa mieltä.

K10. Oppilailla tulee olla oikeus tietää, että Encyclopaedia Britannica vuodelta 1768-1771 opettaa tähtitiede-osiossa, että maailma on luotu noin 6000 vuotta sitten.

Vastaus: jokseenkin samaa mieltä. Ei tuota käsitystä pidä keneltäkään pimittää, mutta se ei minusta kuitenkaan ole niitä tärkeimpiä tietoja maailmassa, varsinkin kun meidän tietomme on kehittynyt paljon noista ajoista.

K11. Peruskoulun ja lukion opetussuunnitelman käsitellessä mm. maailmankaikkeuden, aurinkokunnan, maapallon, geologisten muodostelmien, elämän, eliöiden, jääkauden, kielten, kulttuurin, luonnontieteellisen maailmankuvan ja evoluutioteorian syntyä ja/tai kehitystä sekä Raamatun syntyä, tutkimusta ja tulkintaa, oppilailla tulee olla oikeus saada lukea oppikirjoistaan näistä samoista aiheista sensuroimattomia haastatteluja nykypäivän tiedemiehiltä, jotka edelleen uskovat nuoreen maailmaan ja Raamattuun.

Vastaus:  täysin eri mieltä. Oppilailla on toki oikeus kirkkokuntansa tai lahkonsa pyhäkoulussa lukea tuollaisista haastatteluistakin, mutta sellainen ei kuulu julkisin varoin rahoitettuihin kouluihin.

K12. Oppilailla tulee olla oikeus tietää mitä eroa on käytännön kokeellisella ja toistettavalla tieteellä verrattuna historiallisia tapahtumia tutkivaan tieteeseen (esim. evoluutioteorian edellyttämä historia).

Vastaus: jokseenkin samaa mieltä. Kunhan ei ruveta esittämään esim. sellaista, että Napoleon Bonaparte ei olisi ollut olemassa, koska hän ei kuulu kokeellisen ja toistettavan tieteen piiriin. Tai sanota samaa evoluutioteoriasta tai poliisin rikostutkimuksista.

K13. Abortit eli syntymättömien ihmisten tappaminen pitää olla lain kieltämä rangaistava rikos.

Vastaus: en osaa sanoa. Minusta aborttikysymyksessä kaikki esitetyt vaihtoehdot ovat melko huonoja. Suhtaudun kuitenkin ääripäihin epäillen, eli sellaiseen, että kuola suusta valuen kannatetaan abortintekemistä ja eritoten kaikkien vammaisten sikiöitten abortointia, tai sellaiseen, että ei hyväksytä aborttia millään perusteella, silloinkaan kun sikiö on de facto elinkelvoton tai on saanut alkunsa raiskauksen kautta.

K14. ­Eutanasia eli ihmisten tappaminen pitää olla lain kieltämä rangaistava rikos.

Vastaus: jokseenkin samaa mieltä. Oikeudesta kuolemaan voi tulla helposti velvollisuus kuolla, ja tiedämmehän, millainen jonkin verran viheliäinen olento ihminen osaa olla.

K15. ­Sairaaloissa ja vanhainkodeissa potilailla tulee olla oikeus olla kuulematta ja näkemättä maallista musiikkia ja maallisia ohjelmia.

Vastaus: en osaa sanoa. Periaatteessa kyllä, mutta vain silloin, jos kaikilla on sama oikeus olla kuulematta ja näkemättä mielestään vääränlaista musiikkia ja ohjelmia.

K16. Kristityillä terveydenhuollon henkilökunnan jäsenillä tulee olla vapaa oikeus potilaiden kokonaisvaltaisempaan auttamiseen tarjoamalla potilaille rukousapua ja keskusteluapua uskonasioista.

Vastaus: jokseenkin samaa mieltä. Kunhan pidetään huoli siitä, että ei tyrkytetä, ja siitä, että henkilökunnan jäsenet tekevät myös ne työt, joita varten heidät on palkattu.

K17. Vankiloissa olemassaolevien kristillisten osastojen laajentamistarvetta tulisi selvittää ja uusia kristillisiä osastoja tulisi perustaa vankiloihin, joissa ei vielä niitä ole.

Vastaus: täysin eri mieltä. Minun täytyy sanoa, etten erityisemmin kannata "kristillisiä osastoja".

K18. Avioliitto tarkoittaa vain sellaista liittoa, joka on yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto.

Vastaus: jokseenkin samaa mieltä. Tarkoitan sanalla "avioliitto" juuri yhden miehen ja yhden naisen välistä liittoa. Edellyttäen että molemmat ovat heteroseksuaaleja. Toisaalta hyväksyn jonkinlaisen julkisen siunauksen homoseksuaalisten parien liitoillekin, kunhan siihen ei sisälly adoptio-oikeutta.

K19. Lainsäädäntöhanke sukupuolineutraalista avioliittolaista tulee kumota.

Vastaus: jokseenkin samaa mieltä. Periaatteessa kannatan.

K20. Lasten adoptio-oikeus kuuluu vain heteroseksuaaleille.

Vastaus: jokseenkin samaa mieltä. Ja tarkennan: vain heteroseksuaalisille pariskunnille. Lapsella on oikeus niin isään kuin äitiin ja kääntäen.

K21. Seurakuntien, yhdistysten ja yritysten tulee voida asettaa työntekijöilleen kelpoisuusvaatimukseksi kristillisen vakaumuksen. Kelpoisuusvaatimuksen puute tulee voida olla myös vanhojen työntekijöiden irtisanomisperuste.

Vastaus: en osaa sanoa. Tarkoitan, että kristillisillä seurakunnilla tulisi ehdottomasti olla oikeus odottaa työntekijöiltään kristillistä vakaumusta. Voisin kaatua sille kannalle, että yhdistyksillä voisi myös olla oikeus odottaa tiettyä vakaumusta työntekijöiltään. Yrityksillä ei kuitenkaan sellaista oikeutta mielestäni saisi olla. Se olisi tie helvettiin.

K22. Tulisi olla normaalia eduskunnan päivittäisessä elämässä (esim. täysistunnoissa), että kristityt poliitikot pitäisivät julkisia rukouksia esim. Suomen puolesta

Vastaus: en osaa sanoa. Hienoa olisi, jos se olisi normaalia, mutta huomioon tulisi kuitenkin ottaa toisinajattelevien kansanedustajien tunteet.

K23. Kristillinen toiminta tulee olla peruste rahankeräykselle.

Vastaus: täysin samaa mieltä. Minkä tahansa laillisen tarkoituksen tulisi periaatteessa voida olla peruste rahankeräykselle.

K24. Yle-verosta tulisi antaa osa sellaisille toimijoille, jotka tuottavat pelkästään kristillistä sisältöä television ja sähköisen median keinoin. Tästä hyvänä esimerkkinä TaivasTV7.

Vastaus: jokseenkin eri mieltä. En kannata, mutta kannatan sellaista, että tulisi ankarasti pohtia Yleisradion ydintehtäviä ja toiminnan rajoittamista niihin. Kannatan myös Yleisradion toimintaa koskevan lain rukkaamista siinä kohdassa, jossa puhutaan monikulttuurisuuden edistämisestä.

K25. Uskovien poliitikkojen pitäisi puhua avoimesti julkisuudessa uskostaan Jeesukseen ja sen merkityksestä.

Vastaus: jokseenkin samaa mieltä. Pitäisi ainakin voida puhua. Silti tulisi pitää mielessä, ettei oma poliittinen vakaumus ole välttämättä Jumalan poliittinen vakaumus.

...
PS Itse olen muuten sitten kristitty, jos joku jäi miettimään, ja vaikka ei olisi jäänytkään miettimään.

II PS 4.4.2015: Ja kyllähän monet ehdokkaat olivatkin sitten vastanneet "Kristilliselle vaalikoneelle". Vastaukset löytyvät täältä.

III PS 4.4.2015: Julkaisin blogissani myös vastaukseni saatanalliselle vaalikoneelle.

6 kommenttia:

  1. Onkohan sinulta jäänyt huomaamatta se pikkuseikka, että moinen "vaalikone" on tehty kieli poskessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokin kysymyksistä herätti minussa kyllä ajatuksen "voiko tämä olla totta", mutta en kyseenalaistanut tekijöiden tarkoitusta. Nykyään sitä paitsi on usein vaikeaa erottaa parodiaa todellisuudesta.

      Oli tehty kieli poskessa tai ei, niin minusta oli ihan hauska verrytellä aivojani kysymyksiin vastaamisen parissa. Ja luulisi nyt sentään, että jos vastaajia tulee tarpeeksi, niin kuitenkin julkaisevat lopputuleman. Vaalit ovat vakava asia, nimittäin.

      Toinen asia on sitten, että viitsiikö kukaan vastata tällaiseen vaalikoneeseen, joka vaatii selvästi tavallista enemmän työtä vastaajalta. Kun niitä vaalikoneita on lukemattomia erilaisia tätä nykyä olemassa.

      Poista
  2. TV7 ei tee mitään kieli poskessa. Tai sitten se tekee sen kaiken.

    Itse tosin suosin Sitä toista vaalikonetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon en jaksaisi enää kirjoittaa vastauksia, kun se on tehty täysin samalla sapluunalla kuin "vastinparinsa".

      Poista
  3. Tämmöinen löytyi: Sanasta tekoihin

    Voimmeko olettaa tuon perusteella, että "Kristillinen vaalikone" e i olisi tehty kieli poskessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa testissä ei valitettavasti ole mitään kieli poskessa olemista. Kannattaa tutustua herroihin joiden yhteystiedot on mukana. Kannattaa tutustua niihin sarjoihin.

      Ymmärrän että moni kristitty voi saada kognitiivisen dissonanssin näiden TV7:laisten edessä. Siinä voisi faktaksi hyväksyttäessä jopa tulla sellainen olo että ne militantit ateistit olisivat ihan oikeassa.

      Mutta valitettavasti kyseessä ei ole huono huumori. Sillä jos kieli poskessa hauskasti ja läpällä olisi vedetty, olisi siinä kannattanut käyttää kielellisiä viestinnän keinoja ja rakenteita jotka ovat ns. hauskoja. ; Kristillisyydessä on teokraattisia suuntaiksua vs. kristityt ovat huumorintajuttomia. Enpä haluaisi joutua tuota valintaa tekemään.

      Poista