tiistai 24. maaliskuuta 2015

Venäjä, Venäjä, Venäjä huseeraa muiden maiden kimpussa

Venäjä ja Georgiasta Venäjän irtautumaan auttanut Etelä-Ossetia solmivat äskettäin integraatiosopimuksen, joka käytännössä poistaa niiden välisen rajan.

Etelä-Ossetian johtajien julkinen tavoite on liittyä osaksi Venäjää, ja integraatiosopimus on nähty ensimmäisenä askeleena kohti tätä tavoitetta. Venäjä solmi samankaltaisen sopimuksen – joka tosin nimettiin liittolais- ja strategisen kumppanuuden sopimukseksi – Abhasian kanssa tammikuussa 2015.

"Ensinnäkin jopa 90 prosentilla Etelä-Ossetian noin 30.000–40.000 asukkaasta on itse asiassa Venäjän kansalaisuus. Venäjä aloitti järjestelmällisen passien myöntämisen jo pian Putinin tultua presidentiksi 2000-luvun alussa. Passeja myöntämällä Venäjä loi osseeteista 'maanmiehiä', joita se voisi sitten väittää puolustavansa aseellisesti", Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari kirjoittaa.

Toiseksi Venäjä on käytännössä ainoa Etelä-Ossetian "valtion" tulonlähde. Arviolta jopa 90 prosenttia Etelä-Ossetian budjetista tulee suoraan Venäjältä. Valuuttanakin on rupla.

Kolmanneksi Venäjällä on Etelä-Ossetian alueella sotilastukikohta ja noin 3.500 sotilasta. Etelä-Ossetian ja muun Georgian välinen raja on lähes tyystin suljettu ja sitä vartioi 1.500 venäläistä rajavartijaa.

Lisäksi Etelä-Ossetian tosiasialliseen hallitukseen kuuluu aina venäläisiä ministereitä.

Sinikukka Saaren mukaan suurin integraatiosopimuksen mukanaan tuoma muutos koskee Etelä-Ossetian ja Venäjän välistä rajaa, joka on virallisesti edelleen Georgian ja Venäjän raja. Käytännössä sopimus poistaa tämän rajan merkityksen: rajamuodollisuudet ja tullit poistuvat, ja Venäjä ja Etelä-Ossetia muodostavat "yhtenäisalueen".

"Tämä muotoilu on kätevä tapa kiertää se ongelma, että Etelä-Ossetia ei voi virallisesti liittyä Euraasian talousunioniin, sillä unionin muut jäsenet – Kazakstan, Valko-Venäjä ja Armenia – eivät ole tunnustaneet Etelä-Ossetian itsenäisyyttä", Sinikukka Saari kertoo.

Venäjä on sopimuksessa lupautunut myöntämään passit niille Etelä-Ossetian asukkaille, joilla sellaista ei vielä ole sekä ulottamaan sosiaali- ja terveysvakuutuspalvelunsa kaikille Venäjän passin haltijoille.

Venäjä takaa lisäksi Etelä-Ossetian viranomaisille palkkatason, joka vastaa Pohjois-Kaukasian federaatiopiirin alueella asuvien Venäjän kansalaisten keskipalkkaa, ja nostaa vastaavasti eläkkeet alueen keskitasolle. Lisäksi sopimus velvoittaa Etelä-Ossetian kaikki koulut seuraamaan venäläistä opetussuunnitelmaa.

"Voi siis kysyä: kun kaikki Etelä-Ossetian asukkaat ovat Venäjän kansalaisia ja nauttivat Venäjän valtion tarjoamista etuuksista, kun kaikki raha tulee Venäjältä, kun Etelä-Ossetian ja Venäjän välillä ei käytännössä ole rajaa ja kun venäläiset rajavartijat vartioivat Etelä-Ossetian ja Georgian välistä rajaa, eikö Etelä-Ossetia ole käytännössä osa Venäjää?" Sinikukka Saari summaa.

Krimin niemimaa ei täten ole enää ainoa entisen Neuvostoliiton Venäjän ulkopuolinen alue, jonka Venäjä on ottanut pysyvästi haltuunsa, vaikka Etelä-Ossetian suhteen Venäjä on toiminut hitaasti ja hipi hiljaa.

Itse kysyn kuitenkin, että eikö olisi ollut hienompaa, jos Venäjä olisi suonut Pohjois-Ossetialle itsenäisyyden ja se ja Etelä-Ossetia olisivat voineet liittyä yhteen itsenäiseksi valtioksi? Nyt Venäjä on vain kaapannut Georgialta siihen kuuluneen maakunnan.

Ja sitten muihin asioihin.

Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuoneen tuore Ukrainan aseistamista puoltava päätöslauselma on kirvoittanut tiukkoja vastauksia Venäjältä.

"Jos Yhdysvallat alkaa oikeasti toimittaa tappavia aseita Ukrainaan, on meidän ryhdyttävä tukemaan kapinallisia avoimesti aseistamalla heitä. Myös presidentin oikeus lähettää joukkoja Ukrainan alueelle on palautettava", Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen parlamenttiedustaja Mihail Jemeljanov totesi Radio Vapaan Euroopan mukaan.

Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen Frants Klintsevitsh oli puolestaan sitä mieltä, että amerikkalainen aseapu tuhoaisi Minskin toisella tulitaukosopimuksella saavutetun hauraan tulitauon "sekunnissa".

Washingtonin politiikkaa seuraavan nettisivuston The Hillin mukaan edustajainhuone hyväksyi aseapua vaativan päätöslauselman ylivoimaisesti äänin 348–48.

Sinänsä huvittavaa, että Venäjän parlamentin jäsenet vaativat tuollaisia, kun Venäjän armeija on jo pitkään taistellut Ukrainan armeijaa vastaan Ukrainan alueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti