Avioliitto voitaisiin edelleen solmia uskonnollisten yhdyskuntien palvontapaikoissa tai maistraatissa, mutta olisi jossain määrin avioparin itsensä asia, milloin sen rekisteröi tai ilmoittaa siitä julkiselle vallalle. Kuitenkin, jos asialla olisi merkitystä avioparin julkiselta vallalta saamien tukien nauttimisen kannalta, niin silloin asiasta olisi pakko ilmoittaa.
Jos pariskunta eläisi yhdessä pitempään eikä hiiskuisi avioliiton solmimisesta kenellekään, niin yhdessä asuminen vuoden ajan katsottaisiin kuitenkin kaikissa tapauksissa avioliitoksi, jos todistajia yhdessäasumiselle olisi.
Moniavioisuuden sallimista mallini ei sisältäisi.
Tämänkaltaisia ajatuksia minulla on ollut 1990-luvulta alkaen.
Jatkaisin kuitenkin vielä malliani ottamalla esiin Jaskan pauhantaa -blogin pitäjän mm. blogimerkinnässään Parisuhteen menneisyys, turbulenssi ja tulevaisuus esittämän mielestäni arvokkaan ajatuksen avioliiton tekemisestä kaksivaiheiseksi. Oi, katso:
Avioliitosta tulisi tehdä kaksivaiheinen (hauska analogia autokouluun!). Avioliitto solmittaisiin edelleen normaaliin tapaan, mutta sen juridinen merkitys jaettaisiin kahteen vaiheeseen sen mukaan, onko avioparilla yhteisiä lapsia vai ei.Jätin lainauksesta pois kohdan, joka on ristiriidassa ennen lainausta esittämäni kanssa.
Ykkösvaihe olisi eräänlainen "kevytavioliitto", jossa esimerkiksi puolisoiden keskinäinen perintöoikeus olisi nykyistä vähäisempi. Avioeroprosessi olisi samanlainen kuin nykyään tai helpompi. Puolisoiden omaisuus olisi erillinen, avio-oikeutta toisen omaisuuteen ei olisi.
Vasta ensimmäisen yhteisen lapsen synnyttyä siirryttäisiin kakkosvaiheeseen (toki suoraan tähän, mikäli avioliittoa solmittaessa yhteisiä lapsia olisi jo). Siinä avio-oikeus toisen omaisuuteen olisi nykyisenlainen, ellei avioehtoa olisi. Avioeroprosessi olisi nykyistä vaativampi, esimerkiksi avioliittoneuvonnassa käynti olisi pakollinen ennen kuin prosessi käynnistyisi virallisesti tai jotain muuta vastaavaa.
Verotuksellisesti alaikäisten lasten vanhemmille suotaisiin mahdollisuus tulojen tasajakoon. Tämä mm. vähentäisi sosiaalitukien tarvetta, kannustaisi lasten hankintaan nuorempana, helpottaisi koulutettujen vanhempien taloustilannetta eli kannustaisi samalla kouluttautumaan ja sitouttaisi puolisoja yhteen.
Sanoisin lopuksi, että homoseksuaalipariskunnille tulisi mielestäni sallia em. ykkösvaiheen avioliitto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti