tiistai 10. maaliskuuta 2015

Kansanedustaja Kari Rajamäki käytti järkeään ja kaatoi eduskunnassa hallituksen yksimielisen esityksen paperittomien terveydenhoidon järjestämisestä

SDP:n kansanedustaja Kari Rajamäki kaatoi maanantaisessa eduskunnan salikäsittelyssä hallituksen yksimielisen esityksen paperittomien eli laittomasti maassamme oleskelevien ihmisten terveydenhoidon järjestämisestä.

Rajamäki pyysi esityksen pöydälle eduskunnan toiseksi viimeiseen työpäivänään ja loi näin aikatauluesteen esityksen lopulliselle hyväksymiselle tällä vaalikaudella.

Tämä on herättänyt suurta vihastusta ja sitä on poliittisen eliittimme piirissä laajalti pidetty huonona siirtona.

Rajamäki oli aiemmin ilmoittanut, ettei lähde ehdolle kevään eduskuntavaaleissa.

Sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman sanoo ryhmän olevan yhä hallituksen esityksen takana.

"Valitettavaa, että se kaatui tällaiseen menettelyyn", Backman sanoo. Backman myös myöntää hallituspuolueiden nukahtaneen.

Rajamäelle ei koidu omantuntonsa mukaisesta toiminnasta seurauksia. Backman kuitenkin toteaa, että hallituspuolueet salipäivystävät viimeisissä istunnoissa, jottei vastaavaa pääse tapahtumaan muiden esitysten kohdalla. En itse kyllä tiedä, miten vastaavien yllätysten estäminen tapahtuisi.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto on vaatinut SDP:ltä selitystä kansanedustaja Rajamäen toiminnasta. "Toiminta rikkoo ennenkuulumattomalla tavalla eduskunnan pelisääntöjä. Demareiden Rajamäki on hallituspuolueen kansanedustaja, lakiesitys oli demariministerin valmistelema ja julkisuudessa voimakkaasti puolustama ja lisäksi hallitukselta yksimielinen esitys. Hallituksen esitys ehdittiin jo nuijia läpi sosiaali- ja terveysvaliokunnan istunnossa viime viikolla. Niinikään perustuslakivaliokunta oli puoltanut esityksen hyväksymistä. Valiokuntakäsittelyssä yksikään demari tai kukaan muu hallituspuolueen edustaja ei äänestänyt esitystä vastaan", Alanko-Kahiluoto sanoi tiedotteessaan.

Hän totesi, että eduskunnassa voi yleensä luottaa siihen, että hallituspuolueen jäsenet eivät kaada hallituksen omia esityksiä salikäsittelyssä.

"On pöyristyttävää ja demokratian vastaista, että hallituspuolueen edustaja kävelee näin sekä oman ministerinsä ja eduskuntaryhmänsä yli että koko eduskunnan luottamuksen yli", Alanko-Kahiluoto meuhkasi.

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin taas oli tviitannut Rajamäen käytöksen olleen törkeä ja puolueen linjan vastainen.

Veikkaan myös, että Aleksander Stubbin Kokoomus-puolueessakin on oltu asiasta vihaisia.

Uskoisin, että kaikkein helpoin kansanedustajan kuin kansanedustajan on muistaa omatuntonsa silloin, kun on jättämässä eduskuntaa.

Kansanedustaja Rajamäki on sanonut toimineensa täysin tietoisesti asiassa.

Kari Rajamäki toteaa itse esityksestä:

"En ole 32 vuoden aikana nähnyt näin huonosti valmisteltua esitystä. Tarjous oli hyvin avokätinen ja olisi läpimennessään tarjonnut yhdet Euroopan laajimmista paperittomien terveyspalveluista. Tämähän olisi avannut ilmaisen suomalaisen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kaikille laittomasti maassa oleville", Rajamäki perustelee esityksen torppaamista.

"Asia on hyvin vakava. Samaan aikaan meillä esitetään Suomessa sosiaali- ja terveydenhuoltoon miljardin euron leikkausta. Tuossa vieressä Pietarissa on miljoona paperitonta ja 50 000 HIV-potilasta", mies toteaa.

"Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset." Suomen perustuslaissa näin edelleenkin sanotaan. Voinemme tältä pohjalta todeta, että Rajamäen "tempaus" ei ollut ainakaan demokratian vastainen. Suostun kyllä siihen, että pöyristyttävää se voi joidenkin mielestä olla.

Jos tämä paperittomien eli laittomien siirtolaisten laajennettu terveydenhuolto kuitenkin toteutuu jossain vaiheessa, niin voinemme olettaa terveydenhuollon kustannusten nousevan pilviin, missä ne eivät tällä hetkellä vielä ole.

Oikeasti taikaseinää ei ole olemassa.

Tekeekö muuten useimmissa nykyisissä eduskuntapuolueissa toimiminen ihmisen hulluksi?

...
PS 11.3.2015: Kyuu Eturautti oli juuri samaa aihetta sivuten kirjoittanut blogiinsa merkinnän otsikolla Suomeen tarvitaan paperillisten terveydenhoito.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti