keskiviikko 12. elokuuta 2015

Selkounet

Katsoin tänä yönä Ylen Areenalta tiededokumentin Selkounet. Selkounet ovat unia, joissa unen näkijä tiedostaa näkevänsä unta, ja joissakin tapauksissa hän voi jopa ohjata unensa tapahtumia. Dokumentissa tehdään selkoa siitä, mitä mieltä tiedemiehet ovat selkounista.

Dokumentin aihe kiehtoi minua suuresti. Olen itse vain joskus erittäin harvoin nähnyt mitään selkounien tapaista. Oikeastaan toivoisin, että pystyisin näkemään niitä jatkuvasti.

Selkounissa ei pysty opiskelemaan kieliä tai omaksumaan taitoa, jollaista itsellä ei vähäisimmässäkään määrin vielä ole. Minusta olisi kuitenkin varsin mukavaa, jos aivoni voisivat tuoda selkounessa esiin niissä piileviä tietoja esim. italian kielestä, että voisin kerrata tietojani siitä. En tiedä, olisiko tällainen edes periaatteessa mahdollista.

Dokumentissa eräs henkilö kertoi leikanneensa selkounen aikana kätensä poikki, koska tiesi, ettei satuta sillä oikeasti itseään. Myöskin siinä todettiin, että unessa voi tehdä todellisuustestejä, joilla saa selville, onko kyseessä uni vai onko valveilla. Voi esim. pitää sormillaan nenäreikänsä suljettuina ja katsoa, jatkuuko ilmavirta. Tai voi ottaa kirjan käteensä ja katsoa sen kantta useampaan otteeseen nähdäkseen, vaihtuuko teksti toiseksi.

Näköjään selkounista löytyy yllättävän paljon informaatiota suomeksi netistä. Alla kolme jossain määrin tolkullista tietolähdettä:

Wikipedia-artikkeli selkounesta
selkouni.fi
hoyhensaaret.info

...Olen nyt itse päättänyt vakaumuksen rintaäänellä, että tulen kykenemään jossain vaiheessa näkemään selkounia. Muun mielenkiintoisen näkemisen ja kokemisen lisäksi haluaisin kyetä unissani välttelemään koulu-unia, joita vielä nykyäänkin näen joskus. Kun niissä ei oikeasti opi mitään. Ne ovat täysin hyödyttömiä. Voisin myös selkounissani kokeilla, pystynkö opettelemaan miekkailua. Jos kaikki siitä lukemani ja näkemäni olisi porautuneena aivoihini niin, että selkounessa sen opiskeleminen olisi mahdollista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti