sunnuntai 9. elokuuta 2015

Minä ja Amon Göth, Płaszówin leirin komendantti

Amon Göth oli itävaltalainen SS-upseeri, josta tuli Krakovassa sijainneen Płaszówin työleirin komendantti. Saamansa määräyksen mukaisesti Göth muutti leirin keskitysleiriksi. Göth on monelle tuttu elokuvasta "Schindlerin lista". Göthillä oli tapana tappaa omin käsin, tai kiväärein, leirin asukkeja. Göth syyllistyi muihinkin hirmutekoihin.

Itse luin australialaisen kirjailijan Thomas Keneallyn "Schindlerin listan" jo 1980-luvulla, kauan ennen kirjaan perustuvan elokuvan ilmestymistä. Kirjassa kerrotaan sellaisestakin episodista, että tehtailija Oskar Schindler sai kerran komendantti Göthin luopumaan joksikin aikaa surmatöistä. Göthiä jonkin aikaa viehätti ajatus hyvästä Amon Göthistä. Mutta tämä kyllästyi hyvyyteen sitten taas jossain vaiheessa, ja haki kiväärinsä naftaliinista (minun ilmaisuni, ei kirjailija Keneallyn).

Kun nykyään demokratiaa ja oikeusvaltiota kannattavia ja poliittista väkivaltaa kaihtavia maltillisia nationalisteja, maahanmuuttokriittisiä ja isänmaallisia ihmisiä päivästä ja vuodesta toiseen haukutaan rasistinazipaskoiksi, niin voisin verrata itseäni tässä Amon Göthiin. Nimittäin minunkin tekisi tällä hetkellä mieli olla "hyvä" ja vähentää jyrinää ja jylinöintiäni.

Kyuu Eturautti -niminen mies on mestari maltillisuudessaan. Ihailen häntä siinä, että hän osaa jatkuvasti asettaa sanat oikein ja olla leiskumatta ympäriinsä. Minäkin haluaisin olla rauhallinen, onnellinen ja hyvä.

Olenkin päättänyt, että en jatkossa enää käytä ilmaisua "vihervasemmistolainen saasta". Sen sijaan olen päättänyt jatkossa käyttää ilmaisuja "edistyksellinen hihhuli" ja "patologisen edistyksellisyyden kannattaja".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti