perjantai 28. elokuuta 2015

23- ja 15-vuotiaat siskokset on tuomittu raiskattaviksi kyläneuvoston määräyksestä Intiassa

Minulle oli tullut Amnesty International -ihmisoikeusjärjestön sähkökirje pahasta aiheesta. Tässä asia:

Paikallinen kyläneuvosto on tuominnut kastittomat 23-vuotiaan Meenakshi Kumarin ja hänen vasta 15-vuotiaan pikkusiskonsa raiskattaviksi Uttar Pradeshin osavaltiossa. Heidän rikoksensa? Sukulaissuhde veljeen, joka karkasi naimisissa olevan, korkeampaan kastiin kuuluvan naisen kanssa yhdessä.

Ilman vaaleja valitut kyläneuvostot ovat yleisiä tietyissä osissa Intiaa, ja ne koostuvat useimmiten vanhemmista, ylempiin kasteihin kuuluvista miehistä. Ne ovat tunnettuja naisiin kohdistuvista, perusteettomista rangaistuksista, joihin liittyy seksuaalinen häpäiseminen ja väkivalta.

Vuonna 2011 Intian korkein oikeus oli julistanut kyläneuvostot laittomiksi. Siitä huolimatta joissain osavaltioissa kyläneuvostot jatkavat toimintaansa ja niiden määräyksiä totellaan edelleen.

Kumarin perhe on anonut suojelua Intian korkeimmalta oikeudelta, sillä poliisi on jostain syystä ollut haluton puuttumaan asiaan.

Hindulaiseen uskontoon liittyvään kastijärjestelmään liittyvä syrjintä oli virallisesti kielletty Intian perustuslaissa jo vuonna 1950, mutta tästä huolimatta kastilaitos elää edelleen, ja erityisen vahvana maaseudulla.

Kävin allekirjoittamassa vetoomuksen Uttar Pradeshin osavaltion sisäasiainministeriön kansliapäällikölle Debashish Pandalle, jossa vaaditaan suojelua Kumareille ja sitä, että kyläneuvoston rikokseen syylliset saadaan vastaamaan teostaan.

Allekirjoita myöskin sinä vetoomus ja vaadi suojelua! Amnestyn sivu, josta löytyy enemmän tietoa asiasta ja sähköinen vetoomuslomake, löytyy täältä.

PS 24.9.2015:

Vetoomuksen allekirjoittaminen näköjään kannatti. Sain joku päivä sitten nimittäin Amnestyltä sähköpostiini tiedotteen, jossa sanottiin mm. seuraavanlaista:
Kerroimme elokuussa intialaisista Kumarin siskoksista, jotka kyläneuvosto oli määrännyt raiskattaviksi heidän veljensä karattua korkeampaan kastiin kuuluvan naisen kanssa.

Syntyi maailmanlaajuinen protestiliike, kun sadat tuhannet ihmiset ympäri maailmaa vetosivat Kumarin siskosten puolesta. Ennätykselliset 46 000 suomalaista allekirjoitti vetoomuksemme, jossa vaadimme suojelua Kumarin perheelle. Olit yksi heistä Tom, kiitos!

Meidät on kuultu: Intian korkein oikeus on määrännyt Delhin poliisin suojelemaan Meenakshi Kumaria ja hänen perhettään! Kumarin perhe lähetti kiitoksensa sinulle, joka yhdessä tuhansien muiden kanssa toimit heidän puolestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti