keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Oliko Venäjällä oikeus itsenäistyä?

Venäjän valtakunnansyyttäjä Juri Tšaika tutkii, tunnustettiinko Baltian maiden itsenäistyminen vuonna 1991 Neuvostoliiton lakien mukaisesti. Venäjän vuonna 2014 suorittaman Krimin valloituksen Ukrainalta ja sen liittämisen Venäjään jälkeen ovat Venäjällä vallanpitäjät todenneet Neuvostoliiton vuonna 1954 suorittaman Krimin luovutuksen Venäjältä Ukrainalle olleen laiton.

Baltian maiden järjestyksessä toisen itsenäistymisen tutkintaa oli vaatinut kaksi Yhtenäinen Venäjä -puolueen "kansanedustajaa", Jevgeni Fjodorov ja Anton Romanov.

Juri Tšaikan olisi järkevää tutkia myös se, itsenäistyikö Venäjä Neuvostoliitosta samana vuonna Neuvostoliiton lakien mukaisesti.

Venäjän valtakunnansyyttäjänvirasto muistuttaa suuresti Suomen valtakunnansyyttäjänvirastoa. Ajatelkaa vaikka miten Jussi Halla-aholle kävi. Venäjän virasto vain on eeppisempi käytännöiltään.

Kansainvälisesti on myös käsittelemättä kysymys, erosiko Venäjä mongolien alaisuudesta 1300- ja 1400-luvuilla mongolien lakien mukaisesti.

2 kommenttia:

  1. Oikeasti mielenkiintoinen kysymys on, miten Putin meinaa selvitä tuosta. Katkaiseeko suhteet kolmeen EU- ja NATO-maahan ja vahingoittaa erittäin vakavasti suhteita muihin, vai näyttääkö kansalaistensa silmissä mamolta ja euroantlanttisen viidennen kolonnan kätyriltä? Olisi suorastaan hauska juttu, jos ei sisältäisi ikäviä riskejä muillekin.

    VastaaPoista