Aluksi nörttisiteeraus englanniksi: "I began to wonder ... What if that future happened because I listened to your warning and didn't go to Z'ha'dum?"
Mikä on tietokonenörtin normielämässä suurin piirtein pahinta, mitä hänelle voi tapahtua, tapahtui minulle viime viikon torstaina palattuani kotiini klo 18:n jälkeen riennoiltani. Huomasin, ettei internettini toiminut kotikoneessani.
Joitakin viikkoja sitten oli joukko eli kaksi kappaletta tuntemiani naisia tullut luokseni hieman ryypiskelemään. Nämä sitten olivatkin ryhtyneet kesken kaiken siivoamaan kämppääni. Ja siinä hötäkässä tapahtui tärkeitten ajankohtaisten papereitteni pinon uudelleensijoitus. Olin unohtanut, mihin olin ne pistänyt, ja niin jäi paitsi hammaslääkärilasku, myös internetlasku maksamatta. Ja jälkimmäisestä unohdin sitten maksaa myöhemmin saapuneen karhulaskunkin.
Perjantaiaamuna olin soittanut DNA:n asiakaspalveluun. Lupasin maksaa laskuni samana päivänä. Asiakaspalvelija kertoi, että laskun maksamisesta kestää yhdestä kahteen pankkipäivää, ennen kuin internetyhteyteni alkaa taas toimia. Ja viikonloppu oli edessä eikä se koostunut pankkipäivistä. Kävin ihmispaikassa, jossa tapaan käydä, maksamassa saman tien laskuni. Näin jouduin elämään pitemmän aikaa eli kokonaista neljä vuorokautta kotonani ilman internettiä. Kännykän internettini olin kuitenkin maksanut, joten tärkeimmät tiedonhaut sain hoidettua tänä aikana sillä. Kännykän käyttäminen kirjoittamiseen on ilman erillistä näppäimistöä kuitenkin siinä määrin ikävää puuhaa, etten harkinnutkaan sähköposteilemista sillä.
Jokin aika sitten olin kertonut rakkaasta 1990-luvulta peräisin olevasta vuoropohjaisesta sotastrategiapelistäni, jota olin päässyt pitkästä aikaa pelaamaan saatuani itselleni halvalla Windows XP -koneen kakkoskoneeksi.
Peli oli jo vähän ajan kuluttua lakannut toimimasta, ja suru oli tullut puseroon. Olin kuitenkin viime aikoina tajunnut, että pelin toiminnan loppuminen saattoi johtua yksinkertaisesti siitä, että koneeseen oli tullut jokin päivitys, josta peli ei yksinkertaisesti pidä ollenkaan. Internettini mentyä nyt särki asensin Windows XP:n uudelleen tähän koneeseen. Laitoin tällä kertaa päälle asetuksen, että Windows ei hae päivityksiä automaattisesti. Jos peli vaatii sen, ettei siinä ole yhtään mitään Windows-päivityksiä yli Service Pack 2:n.
Ja peli on taas pelittänyt, ja peliriippuvaisuuteni on kukoistanut, eikä elämä ole ollut täysin mustaa tänä aikana, kun internettini on ollut toimimattomissa. Eikä peli ilmeisesti lopeta toimimistaan sittenkään, kun kytken koneen globaaliin tietoverkkoon. Joka tapauksessa joudun sen koneen hetkeksi yhdistämään internettiin, koska Windows pitää saada aktivoitua.
Olin kovasti pelännyt, että nyt maanantaina ei internettini vielä illallakaan toimisi ja joutuisin tiistaiaamuna kysymään DNA:n asiakaspalvelusta, että kestääkö vielä kauan. Ja asiakaspalvelija kertoisi ystävällisesti, että koska en ollut maksanut karhulaskun ylimääräistä viittä euroa, niin kestää vielä jonkin aikaa. Ja kehottaisi sitten menemään maksamaan sen viisieuroisen.
Mutta tänään palattuani riennoiltani takaisin luolaani, kävi ilmi, että netti toimii taas. Elämä on nyt ratkiriemuisaa!
Avasin sitten Thunderbird-sähköpostiohjelmani, ja niin koneelleni imuttui 52 tuoretta sähköpostiviestiä.
Nyt kun kaikki taas pelittää, niin taidanpa asentaa pääkoneeseeni vaihtelun vuoksi Mint Linuxin tilalle SolydX Linuxin, johon olen äskettäin tutustunut ja ihastunut. Jos ketään kiinnostaa nörttihöpinä, niin SolydX on sellainen Linuxin levitysversio...
a) jossa työpöytäympäristönä on XFCE (ruutukaappauksia XFCE:n ulkonäöstä täältä)
b) joka perustuu vanhaan kunnon Debian Linuxiin
c) joka on nk. semi-rolling release englanniksi ilmaistuna, jossa ilmaisussa "rolling release" tarkoittaa sitä, että järjestelmästä ei tavallaan julkaista uusia versioita, jotka joutuisi asentamaan, vaan järjestelmään tulee ainoastaan yksittäisiä enemmän tai vähemmän pieniä päivityksiä jatkuvasti, ja "semi-" tuossa ilmaisussa tarkoittaa sitä, että järjestelmästä kuitenkin julkaistaan aina välillä koosteversioita tietyn ajan välein, jotka voi imuroida, polttaa levylle ja siltä asentaa
Ja kun tämän tekstini olen julkaissut, ei seksuaalinen törkeyteni eli edellinen blogimerkintäni ole enää blogissani ylimpänä näkyvillä.
PS vielä saman kuluvan vuorokauden aikana: Vastoin luulojani SolydX perustuukin Debianin vakaaseen (engl. stable) kehityshaaraan nykyisin eikä testing-haaraan. Nyt ei sitten enää luulisi olevan vaaraa järjestelmän hajoamisesta, mikäli Solyd-versioiden tekijät eivät aivan kauheasti ole ylimääräisiä sompailleet. Ja toiseksi, SolydX:n live-cd:llä kokeilu oli antanut minun väärin olettaa, että järjestelmässä olisi hyvän nykytavan mukaisesti vain yksi ohjelmapalkki eikä ylhäällä toista. Mutta luulo ei ole tiedon väärti tässäkään asiassa, kun nimittäin jouduin entiseen tapaan muokkaamaan palkiston haluamani laiseksi. Perinteinen XFCE:n palkisto ei ole ihan "minun juttuni". Korjasin myös tekstin näiltä kahdelta osin. Mutta kyllä tämä muuten ihan hyvältä lyhyen tutustumisen perusteella vaikuttaa. Voin kertoa myöhemmin kokemuksistani SolydX:n kanssa lisää, jos muistan ja jaksan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti