sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Suhteellisen pitkä uutiskatsaus

Ruotsin prinssi Carl Philip ja hänen morsiamensa Sofia Hellqvist ovat kuulemma lupautuneet toisilleen Tukholman kuninkaanlinnan kirkossa. Molemmat vastasivat jonkin kirkkokunnan emerituspiispa Lars-Göran Lönnermarkin kysymykseen kuuluvalla äänellä "kyllä" ja hymyilivät sen jälkeen iloisesti toisilleen. Vihkivalan aikana Sofian ääni kuitenkin miltei murtui. On se niin lutuista.

Itse kuitenkin ihmettelen, että miksi Ruotsin kaltaisessa nykyaikaisessa maassa, jossa sukupuolimoraali on lepsua, jossa "väärää" mieltä olevat eristetään ja jossa muslimit vainoavat juutalaisia, vielä järjestetään kuninkaallisia häitä. Eikä riittäisi, että nuo kaksi vain menisivät yhteen, kuten nykyaikainen hyvä tapa kuuluu?

Mutta Ruotsin kuningashuoneesta sanoisin sen verran, että erityisesti Ruotsiin sellainen sopii. Ruotsin valtionuskonto kun on monikulttuurisuus, joka on aate, jonka mukaan maassa pitää vallita keskenään sovittamattomassa ristiriidassa olevat arvojärjestelmät. Ruotsin kuningashuone kummasti yhdistää ihmisiä valitun valtionuskonnon taas repiessä ihmisiä eri suuntiin.

...

Ensi torstaina paavi Franciscus kuulemma julkaisee tiedotteen, jonka odotetaan olevan hänen tähän mennessä "radikaalein" kannanottonsa. Tiedote sanotaan julkaistaan viidellä eri kielellä, mutta ei kuitenkaan interlinguaksi, ja se käsittelee ilmastonmuutosta ja kasvavaa epätasa-arvoa maailmassa. Jostain syystä me tiedämme jo, mitä siinä lukee.

Vatikaanin Paavillisen Rauhan ja Oikeuden neuvoston johtaja ja paavin läheinen liittolainen Peter Turkson sanoo tiedotteen käsittelevän köyhyyden pohjimmaisia syitä ja niitä vaaroja, jotka luontoa tai luomistyötä uhkaavat.

"Suurin osa maailmasta elää edelleen köyhyydessä, vaikka varoja on riittävästi. Samaan aikaan etuoikeutettu eliitti hallitsee ja kuluttaa valtaosan maailman varallisuudesta", Turkson paljastaa tiedotteen sisällöstä.

"Paavi Franciscus on toistuvasti todennut, että luonto ei ole vain poliittinen tai taloudellinen asia, vaan antropologinen ja eettinen huolenaihe. Tiedotteessa käsitellään paitsi varallisuuden epätasa-arvoista jakautumista, myös ruoan tuhlausta ja luonnonvarojen vastuutonta hyväksikäyttöä", sanoo puolestaan paavin neuvonantaja, Perun arkkipiispa Pedro Barreto Jimeno.

Tiedote on jo ennen julkistamistaan herättänyt suurta vihastusta ja sitä on laajalti pidetty huonona siirtona. Mm. seuraavanlaiset ihmiset ovat esittäneet vakavaa huoltaan tiedotteen sisällöstä:

1) Ne joiden mielestä ilmastonmuutos on uskonto
2) Ne jotka pitävät köyhyyttä kokonaan ihmisen omana valintana ja köyhiä ali-ihmisinä ja jotka eivät pidä työläisten oikeuksia ihmisoikeuksina

Vaikka itse en ole katolinen, niin pidän tätä paavin mahdollisesti kohta eteen tuomaa tiedotetta sisällöltään suhteellisen järkevänä, mikäli esitiedot pitävät paikkansa. Itse pidän mahdollisen tiedotteen pääasiallisten sisältöjen vastustajia ihmisinä, jotka ovat jo palkkansa saaneet. Jos et tiedä, mitä minä tällä tarkoitan, niin lue Uusi testamentti.

...

Uusimpien tietojen mukaan toimintansa ja ideologiansa islaminuskon perustaneen profeetta Muhammadin opetuksiin ja esimerkkiin perustava järjestö Islamilainen valtio on alkanut käyttää Libyaa väylänä Eurooppaan. Joidenkin tiedusteluagenttien mukaan ainakin 30 järjestön taistelijaa on liikkunut Libyan kautta Italiaan viime viikkojen aikana.

Koska tilanne Libyassa on epävakaa, se on helppo reitti taistelijoille. Taistelijat ovat tulleet maahan pakolaisstatuksella, mikä tiedusteluagenttien mukaan tarkoittaa käytännössä sitä, että taistelijat ovat päässeet Eurooppaan täysin koskemattomina.

"Ei ole mitään mahdollisuutta estää sitä. Libya on nyt helppo kulkureitti Eurooppaan ja sitä kautta Yhdysvaltoihin", eräs agenteista totesi, mahdollisesti yhdysvaltalainen.

Islamilaisen valtion taistelijat tykkäävät raiskata, pitää seksiorjia, järjestää orjamarkkinoita sekä murhata siviileitä, vangeiksi saamiaan vihollistensa sotilaita ja homoseksuaaleja. Mutta mitäpä me emme sallisi monikulttuurisuuden vuoksi.

Kyseessä ei ole taakka, vaan kulttuurivaikutteiden liike maiden rajojen yli tunkkaisiin impivaaroihin. Linnutkin lentävät, miksi eivät sitten Islamilaisen valtion taistelijat.

...

Puolalaissyyttäjien mukaan Yhdysvallat haittaa tahallaan tutkimuksia, joilla yritetään selvittää, mitä Puolan viranomaiset tiesivät Puolassa olleesta Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n salaisesta vankilasta.

Yhdysvaltain senaatti julkaisi viime joulukuussa raportin ulkomailla olleiden salaisten vankiloiden toiminnasta, mutta tekstistä oli mustattu tiedot vankiloiden sijaintipaikoista. Raportissa on kuitenkin muita seikkoja, joiden perusteella ilmenee, että Pohjois-Puolassa oli CIA:n vankila vuosina 2002 ja 2003.

Puolalaissyyttäjien tutkimukset ovat olleet meneillään vuodesta 2008. Heti senaatin sensuroidun raportin julkaisun jälkeen he pyysivät Yhdysvalloilta täysversiota, mutta eivät ole saaneet vastausta. Yhdysvallat ei ole antanut asiassa muutoinkaan mitään apua useista virallisista pyynnöistä ja diplomaattisista yhteydenotoista huolimatta, syyttäjät sanovat.

CIA oli pitänyt salaisissa vankiloissaan islamilaisen al-Qaida-verkoston jäseniksi epäiltyjä. Heidän kuulusteluissaan käytettiin muun muassa vesikidutusta, jossa vanki luuli hukkuvansa, valeteloituksia ja eristämistä ruumisarkun kokoiseen tilaan. Vankeja myös estettiin nukkumasta jopa viikon ajan. Tiedot ovat peräisin tuosta senaatin raportista.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on myöntänyt kidutuksen ulkomailla sijainneissa vankiloissa edeltäjänsä George W. Bushin aikana. Nobelin rauhanpalkinnon jo ennen ensimmäistä virkakauttaan presidenttinä saanut Obama on kuitenkin torjunut vaatimukset syyllisten saattamisesta vastuuseen Yhdysvalloissa.

Ihmisoikeusryhmien mukaan Yhdysvaltain eli presidentti Obaman kanta on laajenemassa koskemaan myös Euroopassa tehtyjä tutkimuksia. Aktivistit sanovat myös, että puolalaissyyttäjillä on jo kylliksi todisteita, vaikka Yhdysvalloilta ei tietoja saataisikaan.

Taas yksi valkoinen Yhdysvaltain presidentti törkeilemässä pahasti!

Itse kannattaisin sellaista, että joitakin niistä ihmisistä, jotka estelevät näihin kidutuksiin syyllisten saattamista vastuuseen teoistaan, otettaisiin kiinni ja alistettaisiin senaatin raportissa mainittuihin kidutuksiin. Kahden vuoden ajan.

...

Sanomalehti New York Times kertoi juuri, että Yhdysvallat valmistelee panssarivaunujen ja miehistönkuljetusajoneuvojen ja muun kaluston sijoittamista pysyvästi Baltian maihin sekä Puolaan, Romaniaan ja Bulgariaan. Puola ja Liettua ovat vahvistaneet, että asiasta on neuvoteltu Yhdysvaltain kanssa.

Maihin sijoitettaisiin kalustoa yhteensä prikaatin kokoisen joukon käyttöön eli enintään 5 000 sotilaalle. Tämä tarkoittaisi noin 1 200 ajoneuvon varastointia.

Esimerkiksi Baltiassa ei ole pysyviä Nato-joukkoja. Naton yhteinen puolustus nojaa siihen, että sotilaita kuljetetaan paikalle tarvittaessa. Viron johto on kantanut huolta siitä, missä ajassa sotilaat ja kalusto saadaan maahan, jos Venäjä hyökkää.

Huoli Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä on luonnollista, sillä se on juuri vallannut veljesmaaltaan Ukrainalta Krimin ja liittänyt sen itseensä ja sotii tällä hetkellä Ukrainaa vastaan itäisessä Ukrainassa.

Vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että sotilaiden siirtely on verraten nopeaa, sillä Yhdysvalloilla on Euroopassa yli 50 000 sotilasta, ja monet heistä nopeassa lähtövalmiudessa. Lisäksi esimerkiksi Puolaan on perustettu Nato-esikunta, joka nopeuttaisi joukkojen vastaanottoa.

Panssarikaluston siirtely puolestaan on hitaampaa.

Viro haluaisi maahan myös pysyviä Nato-joukkoja. Salonius-Pasternakin mukaan kaluston varastointipäätös on kompromissi sotilaallisen ja poliittisen näkökohdan välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti