tiistai 2. kesäkuuta 2015

Unen aikaisella koulutuksella eroon ennakkoluuloista

Ennakkoluulot hellittävät otettaan unen aikaisessa koulutuksessa. Koehenkilöiden valkoisista heteroseksuaalisista Perussuomalaisia ja pientä Muutos-puoluetta äänestäneistä miehistä elättelemät stereotypiat olivat vähäisempiä vielä viikko uniopetuksen jälkeen, osoittivat yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston tutkijat.

Tutkijat käyttivät menetelmää, jolla on aiemmin parannettu ihmisten avaruudellista muistamista ja taitojen, kuten tietyn sävelmän soittamisen, oppimista. Nyt selvisi, että menetelmän avulla voi myös oppia eroon tiedostamattomista ennakkoluuloista.

Punavihreät miehet ja naiset tekivät alkuun stereotypioiden vähentämiseen tähtääviä harjoituksia, joissa kasvokuvat liittyivät ennakkoluulon kanssa ristiriidassa oleviin sanoihin. Esimerkiksi kuvat miehistä yhdistyivät matematiikkaan, luonnontieteisiin, sukupuolentutkimukseen ja rauhankasvatukseen, kun taas kuvat lihan syömisestä ja Suomen lipusta esiintyivät miellyttävien sanojen yhteydessä.

Koulutuksen aikana soitettiin tiettyjä ääniä, kullekin tehtäväsarjalle omaa. Tämän jälkeen koehenkilöt ottivat nokoset, jonka aikana heille toistettiin jompaakumpaa tehtäväsarjaa säestänyt ääni niin hiljaa, etteivät nukkujat voineet herätä.

Ennakkoluulot vähenivät enemmän niiden stereotypioiden osalta, joihin liittyvää ääntä koehenkilöt olivat kuulleet nukkuessaan. Viikon jälkeen tiedostamattomat luulot pysyivät yhä pienempinä, mutta taas ilman unenaikaista äänivahvistusta jääneet stereotypiat alkoivat palata.

Tutkimuksen julkaisi Science, ja soveltuvilta osin olen tämän tekstin kopioinut Tiede-lehden sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti