tiistai 14. heinäkuuta 2015

Älä käytä kahvinkeitintä näin!

Ylen uutisen tiivistelmä kuului näin:
Uutiset netin kautta väärään käyttöön valjastetuista kodinkoneista ovat tätä päivää. Ihmiset eivät silti vielä tiedosta, että tavalliset kodin laitteet voivat olla tietoturvariski. Kyberturvallisuusasiantuntija neuvoo miettimään, kannattaako kaikkia koneita edes kytkeä nettiin.
Uutinen oli vielä otsikoitu näin: Pelkäätkö pesukoneesi lähettävän roskapostia? Älä kytke sitä nettiin. Minulle tuli uutisesta lievästi absurdi olo. Kuuleman mukaan Suomen Yleisradio edustaa laatujournalismia, joten sitä täytyy tässä uskoa. Vaikka tietäisin kyllä ilman sitäkin, että älykkäitä kodinkoneita on jo olemassa. Jotenkin minusta tuntuu tällä hetkellä, että nykyaika on mennyt teknologiassa jo vähän liian pitkälle. Olenko lähestulkoon luddiitti?

Itse en tällä hetkellä kannattaisi internettiin kytkettävissä olevien kodinkoneitten hankkimista. Jonkinnäköisestä tietokoneasiantuntijuudestani huolimatta en usko, että minussa riittäisi puhtia riittävän pitkälle, jotta saisin pidettyä älykkäiden kodinkoneitten toimintojen piuhat omissa käsissäni. On olemassa muita ihmisiä, joilta sellainen onnistuu. Kysykää heiltä apua, jos haluatte kodinkoneen, jonka voi kytkeä globaalin tietoverkon osaksi.

Gordon E. Moore oli vuonna 1965 tehnyt havainnon, jonka mukaan transistorien lukumäärä halvasti toteutettavissa mikropiireissä kaksinkertaistuu noin vuoden välein. Vuonna 1975 mies muutti tarvittavan ajan kahdeksi vuodeksi. Hänen mukaansa näkemys on nimetty Mooren laiksi. Mooren laki on paskamainen.

Olen itse ollut jo pitkään sitä mieltä, että tietotekniikan kehittyminen on ollut jo vuosikymmenien ajan liian nopeaa. Keskimäärin ihmiset eivät pysy täysin hyvin siinä mukana, ja kehityksen nopeus on aikaansaanut myös sen, että tietokonelaitteistojen hinta romahtaa niiden ostamisen jälkeen. Ja romahtaa, vaikka niitä ei ostettaisikaan.

Ylen uutisen totuudellisuudesta huolimatta siitä tulee mieleen Iltapaskan uutinen "Tiesitkö tämän? Älä käytä kahvinkeitintä näin!". Tuo on sitten muuten keksitty nk. hupiuutinen.

Internetkodinkoneet maksavatkin normaaleja kodinkoneita enemmän, joten siinä on yksi syy lisää minulla olla tutustumatta niihin elämässäni, tai siis ainakin toistaiseksi.

Minun esteettistä silmääni miellyttää tällä hetkellä paljon enemmän esim. seuraava elämänmakuinen Ylen uutinen:

Mantaa saa rapsuttaa – olettamus strutsien kärttyisyydestä ei pidä paikkaansa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti