maanantai 20. heinäkuuta 2015

Kannattaisiko tosiaan ottaa rinnakkaisvaluutat käyttöön euroalueella?

Erittäin vanha politiikan konkari, tahtopoliitikko ja suomettumisenkin takuumiehenäkin toiminut Paavo Väyrynen kuulemma, paitsi että on tehnyt kansalaisaloitteen Suomen euroaluejäsenyyttä koskevan kansanäänestyksen järjestämisestä, niin on juuri myöskin lausunut sellaista, että hänestä olisi järkevää, että kaikki euroalueen jäsenmaat ottaisivat käyttöön oman kansallisen valuuttansa euron rinnalle.

Kriisin perimmäinen syy on Väyrysen mukaan siinä, että yhtenäisvaluuttaan kuuluu liian erilaisia kansantalouksia. Lisäksi Väyrysen mukaan euroalueen tilanne vain huononisi, mikäli toteutettaisiin komission äskettäin julkaiseman niin sanotun viiden puheenjohtajan raportin esittämät toimenpiteet, jotka ovat jäsenmaiden taloudellisen yhteisvastuun lisääminen ja ylikansallisen päätöksenteon vahvistaminen.

Itse olen vastaavaa jo pitemmän aikaa miettinyt tykönäni, mutta kun en taloudesta juuri mitään ymmärrä, niin olen ollut asiasta puhumatta melkein kaikkialla, esim. täällä blogissani.

Olisiko tästä ideasta oikeasti mihinkään? Toivon, että olisi. Jokaisella maalla olisi oma kansallinen valuuttansa, ja kunkin valuutan kotimaassa se olisi aina vaihdettavissa euroihin ja takaisin.

Ja eurorahoissa olevat tekstit olisivat jatkossa kirjoitetut interlinguaksi. Tai no, tällaista ei ainakaan ole Väyrysen mielessä ollut asiaa esittäessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti