Britannian "Schindlerinä" tunnettu Nicholas Winton on kuollut. Winton pelasti 669 juutalaislasta, jotka oli määrä lähettää kansallissosialistien miehittämästä Tšekkoslovakiasta keskitysleireille vuonna 1939. Eilen 1. heinäkuuta oli tullut kuluneeksi 76 vuotta siitä, kun suurin Wintonin järjestämä lapsien junakuljetus lähti Prahasta kohti Britanniaa. Mies joutui taistelemaan byrokratiaa vastaan kummassakin maassa, mutta onnistui säästämään satoja lähes varmalta kuolemalta. Hän etsi jokaiselle lapselle kasvatusperheen Britanniassa.
Winton oli kuollessaan 106-vuotias, joten voi sanoa, että joskus hyvät teot palkitaan.
Wintonia tunnetumpi saksalainen Oskar Schindler pelasti paitsi aikuisia, niin jonkin verran myös lapsia. Luin 1980-luvulla miehestä kertovan australialaisen Thomas Keneallyn tositapahtumiin perustuvan romaanin "Schindlerin lista" (1982), josta huomattavan paljon myöhemmin eli 1993 tehtiin elokuva. Muistan kirjasta, että Schindler väitti natsiviranomaisille näiden ihmetellessä asiaa, että hänen työhön valitsemansa lapset oli valittu siitä syystä, että näillä yksilöillä oli pitkät kapeat sormet, joilla oli kätevää puhdistaa kranaatinkuorien sisuksia.
Oskar Schindler itse asiassa ei liikemiehenä ollut kovin kummoinen. Sodan jälkeen hänen liiketoimensa epäonnistuivat. Sodan aikana hän kuitenkin menestyi kansallissosialistien orjatyöläisten avulla, jotka hän vastoin hallitsevien kansallissosialistien tapoja pyrki pitämään hengissä ja joita hän kohteli muutenkin ihmisarvoisesti.
Schindler tapasi pitää rinnassaan suurikokoista hakaristiä.
Schindler oli kirjan mukaan myös elostelija eikä hän tuntemut sellaista asiaa kuin seksuaalinen häpeä, mutta eihän kukaan ihminen ole täydellinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti