tiistai 7. huhtikuuta 2015

Suora demokratia – mikä se on?

Nykyinen järjestelmä Suomessa mahdollistaa kansalaisaloitteet, mutta niissä kansalaisten valta demokratiassa jää enemmänkin kuin puolitiehen, koska poliitikot päättävät viime kädessä edelleen kokonaan lakien säätämisestä eikä äänestäjillä ole edes veto-oikeutta päätöksiin.

Suorassa demokratiassa on kyse päättäjiä sitovista kansanäänestyksistä. Määrätyn kokoinen määrä kansalaisia voi tehdä aloitteen laista. Se voi myös koskea jonkin eduskunnan säätämän lain kumoamista.

Suora demokratia on osa kansalaisten poliittista kuluttajansuojaa. Äänestäjien enemmistö voi sen avulla kävellä tarvittaessa lakeja säätävien poliitikkojen yli. Poliitikkojen tehtäväksi jäisi suoran demokratian vallitessa päivänpolitiikan tekeminen.

Suoraa demokratiaa on sovellettu käytäntöön useissa maissa ympäri maailmaa, mutta perusteellisimmin sillä on ollut merkitystä Sveitsissä, jossa se on käytössä sekä liittovaltion, kantoneitten että kuntien tasolla. Sveitsissä suora demokratia tuli käyttöön jo vuonna 1848, ja siitä saakka Sveitsi on kukoistanut sen turvin.

Suora demokratia lisää itsessään ihmisten kiinnostusta ja ymmärrystä poliittisista asioista. Kun ihmiset saavat itse päättää asioista, heillä on motiivi ottaa asioista selvää. Kun ihmisillä ei ole tätä päätösoikeutta, heillä ei ole tätä motiivia, tai ei ainakaan kovin suuressa määrin.

Voi sanoa, että poliitikkoihin verrattuna tavalliset kansalaiset ovat vastuullisia päättäjiä, millä tarkoitan, että vastuu on heillä. Kansalaiset joutuvat maksamaan huonojen päätösten hinnan ja he korjaavat hyvien päätösten hedelmän. Kansalaisilla on suurempi syy tehdä hyviä päätöksiä kuin poliitikoilla, koska vastuu on kansalaisilla.

Sveitsissä suoran demokratian mukaisissa kansanäänestyksissä pidetään äänestykset yleensä useista aiheista, joten aivan koko ajan eivät sveitsiläiset joudu käymään äänestämässä.

Euroopan unioni on kansojen tai maiden liitto eikä yhden kansan muodostama liittovaltio. Siksi epäilen suoran demokratian toimivuutta EU:n valtioliiton/liittovaltion laajuisena. En usko, että demokratia voi olla kovin suuressa määrin ylikansallista.

Suoran demokratian harjoitteleminen ja sen sisäistäminen kansalaisten oikeutena ja poliittisen vaikuttamisen mallina voi kestää tietenkin aikansa, mutta en usko, että suomalaiset olisivat suoran demokratian harjoittajina sveitsiläisiä tyhmempiä. En itse usko siihen, että Suomessa on valtava määrä sellaista äänestäjä"karjaa", joka vain tekee sen, mitä taitava puhuja lupaa. Vaikka varmasti jonkin verran on, niin tuskin olisimme pärjänneet koskaan tähän saakka, jos olisimme niin kovin simppeleitä pässejä narussa.

...
PS. 22.3.2020: Voit niin halutessasi käydä lukemassa myöskin aiheeseen liittyvän myöhemmin julkaistun blogimerkintäni Sveitsin hallitusjärjestelmä on demokraattisen kontrollin alla.

...
PS. 2.7.2020: Voit niin halutessasi käydä myöskin lukemassa aiheeseen liittyen myöhemmän blogimerkintäni Kurdit, Rojava, kommunalismi ja nationalismi, osa 2.

...

PS. 19.11.2020: Julkaisin myöhemmin toisenkielisen version tästä tekstistä täällä.

3 kommenttia:

  1. Ei pelkoa että suoraan demokratiaan koskaan Suomen Sosialistisessa KansanDemokratiassa tultaisiin lankeamaan. Nykyiset maan omistajat eivät taatusti tule antamaan hitustakaan valtaa alempirotuisille (maa)orjilleen. SSKD tulee sen sijaan pääsemään historiankirjoihin yhdessä Neuvostoliiton, kommunistisen Romanian ja Pohjois-Korean kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On varsin mahdollista, että olet oikeassa. Ihminen kun ei ole järjen ohjaama vapaa olento.

      Poista
  2. Kirjoitin muuten Facebookissa, jota nykyään käytän, seuraavaa kommentiksi vähän aikaa sitten, kun minua oli pyydetty kertomaan, mistä suorassa demokratiassa on kysymys: "Suorassa demokratiassa on kyse siitä, että ensin pitää tottua siihen, että on itse vastuussa oman maansa tilasta ja asioista. Ja sen jälkeen voi äänestäjien enemmistö kävellä kansanedustajien enemmistön tahdon yli."

    Ja mitä suoran demokratian käyttöönoton mahdollisuuksiin vielä sanoisin, niin sanon että toivo on kaikki mitä meillä on.

    VastaaPoista