perjantai 3. huhtikuuta 2015

Hoc est corpus

Blogimerkinnän otsikko "Hoc est corpus" on latinaa ja tarkoittaa "Tämä on ruumis". Se viittaa ehtoollisaterian asetussanoihin "Tämä on minun ruumiini".

Kävin kiirastorstaina pääsiäisjumalanpalveluksessa kahden tuttuni ja yhden lähihoitajaopiskelijan kanssa. Jumalanpalvelus kosketti minua. Toinen tutuistani ja lähihoitajaopiskelija menivät ehtoolliselle muiden mukana. Itse en kehdannut mennä, koska en ole Suomen virallisen evankelisluterilaisen kirkon jäsen.

Kirkkoväki valui lopuksi salista ulos, ja ovella pastori kätteli jokaista. Minulle hän kehui T-paitaani, jossa näkyvät tekstin "Suomen ilmavoimat 1939-1945" alapuolella kolme Suomemme käymään joutumien sotien tärkeintä hävittäjälentokonetta: Fokker D.XXI, Brewster F2A "Buffalo" ja Messerschmitt Bf 109.

Kirkon jälkeen lähihoitajaopiskelija heitti autollaan minut ja toisen tutuistani Salille. Jonkin ajan päästä paikalle saapui myös "juoppoporukkani" kolmas pysyvä jäsen. Muita ei tällä kertaa ryhtynyt mukaan.

Nautin normaalin määrän oluita eli kolme kappaletta. Kolmantena nautin oluen nimeltä Fuller's Imperial Stout. Se maksoi vaatimattomat 20,30 euroa. Mutta se oli yksinkertaisesti järjettömän hyvää. Valitettavasti jouduin jossain vaiheessa rupeamaan hörppimään sitä nopeammin kuin olisin halunnut, sillä olimme aikaisemmassa vaiheessa sopineet poislähdön ajankohdasta, ja se oli synti.

Jossain vaiheessa ajankäyttöä Salilla tunsin kohdanneeni todellisuuden.

Käynti oli rentouttava.

Tänään taas on pitkäperjantai. Se on saanut nimensä siitä, että Jeesuksella Kristuksella oli lähes 2000 vuotta sitten pitkä päivä pääsiäisperjantaina hänen kärsimyksensä vuoksi. Kun hänet oli vangittu, Jeesusta ensin syljettiin ja pahoinpideltiin paikallisten juutalaisten johtomiesten edessä, jotka olivat estäneet Jeesuksen kannattajia puolustamasta häntä, ja roomalaisen prefektin Pontius Pilatuksen (ja eräästä blogista löytyy toinen katsaus Pilatuksen henkilöön) annettua hänelle tuomion oletetusta kansankiihottamisesta Jeesus ruoskittiin, ja sen jälkeen hänet naulattiin elävänä ristille (latinaksi crux). Ristiinnaulaamishomman yhteydessä hänen päähänsä oli painettu orjantappuroista tehty "kruunu" hänen "kuninkuutensa" pilkkaamiseksi. Pilatus antoi merkitä ristiin myös Jeesuksen teloituksen syyn: Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti