torstai 19. joulukuuta 2013

Suomeen tuotu Kiinasta väärennettyjä Windows 7 -levykkeitä

Löysinpä Kokoomuksen Verkkouutisista uutisartikkelin, jonka mukaan tullin rikostorjunnan vakavan rikollisuuden torjuntalinjan Turun yksikkö on tutkinut toukokuusta alkaen epäiltyä törkeää veropetosta ja teollisoikeusrikosta, jossa Suomeen on Kiinasta tuotu väärennettyjä Windows 7 -käyttöjärjestelmälevykkeitä.

Tulli siis valvoi maahan saapuvia kuriirilähetyksiä Turussa kesäkuussa. Tuolloin valvonnassa paljastui useita erillisiä lähetyksiä, joiden sisältönä oli yhteensä yli 11.000 Windows 7 -käyttöjärjestelmälevykettä. Lähetykset olivat tulossa Kiinasta ja ne oli osoitettu Turussa asuville vastaanottajille.

Takavarikoitujen lähetysten lisäksi esitutkinnassa on selvitetty, että toukokuussa Kiinasta oli lähetetty Suomen kautta Saksaan 5.400 vastaavanlaista levykettä. Kaikki levykkeet oli tuotu maahan käyttäen väärää tullinimikettä. Sen vuoksi rikoksesta epäillyt ovat välttäneet Suomen valtiolle maksettavaa arvonlisäveroa takavarikoimattomien lähetysten osalta aika rutkasti.

16.400 levykettä toki kuulostaa isolta määrältä, mutta kun otetaan huomioon, että kyseessä on kuitenkin kolmen ja puolen tuuman levykkeet, jollaisille mahtuu ainoastaan 1,44 megatavun verran sisältöä, niin voidaan laskea, että 16.400 levykkeelle mahtuu ainoastaan noin 3 kpl Windows 7:n asennuspaketteja. Joten ongelmaa ei todellakaan voi sanoa suureksi.

Toiseksi nykyään taitaa harvemmin uusissa myytävissä PC-tietokonepaketeissa olla levykeasemaa mukana. Ja vaikka sellainen koneessa olisikin, niin noin yhdeksän viikkoa kestävä asennusrumba lannistaa kyllä kovemmankin nörtin. Ja jos tietokoneen lukiessa jotain asennuslevykkeeltä tapahtuu lukuvirhe, niin voi joutua koko asennuksen aloittamaan alusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti