torstai 5. joulukuuta 2013

Huuhaa-palkinto geenimuuntelun vastustajille

Minulla on taipumus arvostaa Skepsis-yhdistyksen ulostuloja. Skepsis ry on myöntänyt vuoden 2013 Huuhaa-palkinnon GMO-vapaa Suomi -kansalaiskampanjalle. Huuhaa-palkinto myönnetään vuosittain taholle, joka on kunnostautunut pseudotieteellisen ajattelun levittämisessä.

"Tänä vuonna annamme palkinnon tieteellisen tiedon vääristelyn ja pelotteluun perustuvan keskustelutavan vuoksi", kertoo Skepsiksen puheenjohtaja Otto J. Mäkelä.

GMO-vapaa Suomi -kansalaiskampanja tavoittelee esimerkiksi geneettisesti muunneltujen viljely- ja rehukasvien pitämistä poissa Suomesta. Ei siinä mitään, mutta kampanjan takana ovat sellaiset tahot kuin Kansalaisten Bioturvayhdistys ry, Luomuliitto, Biodynaaminen yhdistys, Ekometsätalouden liitto, Vegaaniliitto, Elävä Maa ry sekä Maan ystävät. Kampanja pitää yllä nettisivustoa, järjestää mielenilmauksia sekä kehottaa kuntia ja kansalaisia julistautumaan “GMO-vapaiksi”.

Ja tuloksena on se, että GMO-vapaa Suomi -sivusto sisältää runsaasti harhaanjohtavia väitteitä ja tulkintoja. Tiedeyhteisö on itse tuominnut vääriksi juuri niitä tutkimustuloksia, joihin sivusto vahvimmin nojaa.

Joten palkinto meni luultavasti oikeaan osoitteeseen. Sanon näin, vaikka itsekin suhtaudun kriittisesti GMO-tuotteisiin ihan vain sen vuoksi, että niiden käyttö vähentää viljelykasvien diversiteettiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti