keskiviikko 15. elokuuta 2012

Demokratian parannuksia

Mielestäni demokratiaa voitaisiin Suomessa edelleen parantaa. Tässä joitakin ehdotuksiani:

a) Mielestäni hallituksen valinta pitäisi suorittaa seuraavalla tavalla: Pidettäisiin erilliset vaalit hallituksen valitsemista varten. Äänestäjät valitsisivat puolueiden välillä; henkilöehdokkaita ei varsinaisesti olisi. Vaaleissa saatavien ääniosuuksien antamalla äänivallalla puolueet sitten keskenään sopisivat hallitukseen tulevista puolueista. Hallituksen kokoonpano ei olisi riippuvainen eduskunnasta.

b) Jos äänioikeutetun tuloista yli puolet olisi julkisen sektorin maksamaa, niin hänellä olisi vaaleissa kolme ääntä. Muussa tapauksessa äänioikeutetulla olisi neljä ääntä. Tällainen äänisääntö heikentäisi julkisen sektorin yletöntä paisumistaipumusta.

c) Mielestäni eduskunta-, kunnallis- ja presidentinvaaleissa äänestämisen tulisi olla maksullista. Maksujen tulisi määräytyä progressiivisesti tulojen mukaan. Maksujen tason tulisi olla kuitenkin erittäin kohtuullinen, ettei aiheudu kannustinongelmaa. Tällainen malli saisi äänestäjäkunnan enemmän arvostamaan äänioikeuttaan.

d) Mielestäni tulisi ottaa käyttöön suora demokratia täydentämään nykyistä edustuksellista demokratiaa. Suora demokratia merkitsee päättäjiä sitovia kansanäänestyksiä. Sveitsissä se on ollut käytössä enemmän kuin sataviisikymmentä vuotta, emmekä me suomalaiset ole sveitsiläisiä vähä-älyisempiä, joten se toimisi täälläkin varmaan hyvin. Sen toimintaan kansalaisilla voi kestää jonkin aikaa kouliintua kunnolla, esim. kaksikymmentä vuotta. Suorassa demokratiassa on kyse siitä, että kansalaiset voivat periaatteessa milloin tahansa kävellä päättäjien tahdon yli. Sveitsissä kansa säätää periaatteessa lait, ja mielestäni meillä pitäisi olla asioiden laita samoin.

3 kommenttia:

 1. Sveitsi on tasa-arvoasioissa ollut välillä sen 150 vuotta perässä, johtuukohan suorasta kansanvaalit.avasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilastoja suoran demokratian mukaan toimivista maista on vielä sen verran heikosti olemassa, ettei minusta voida tehdä tuollaisia päätelmiä.

   Poista
  2. Sanotaan vielä jotain. Toki suora demokratia on varmaankin ollut Sveitsissä este naisten äänioikeuden toteutumiselle, mutta jos naisilla on jo äänioikeus, niin tuskin silloin voidaan heiltä ottaa enää sitä pois. Suoran demokratian Suomessa naisilla olisi noin puolet äänivallasta suoraa demokratiaakin käytettäessä.

   Poista