keskiviikko 22. elokuuta 2012

Hakaristimme

Intialaisissa uskonnoissa hakaristillä on ollut suuri merkitys: Buddhalaisuudessa hakaristi on hyvän vertauskuva. Hindulaisuudessa hakaristi symbolisoi äärettömän pyhää ja hyvää. Jainalaisuudessa hakaristi on pyhin merkki.

Sri Lankassa ja Intiassa on ollut pyrkimyksiä ottaa käyttöön Punaisen Ristin kansallisten yhdistysten tunnukseksi punainen hakaristi.

Suomenniemellä hakaristiä on käytetty ornamentiikassa ja taikamerkkinä viimeistään rautakaudella eli meilläkin on pitkiä perinteitä sen käytölle. Akseli Gallen-Kallela käytti taiteessaan hakaristejä ja suunnitteli myös kunniamerkkejä, joissa niitä oli.

Lukemattomat muutkin tahot ovat käyttäneet hakaristiä eri merkityksissä ja tarkoituksissa kautta ihmiskunnan historian.

Ruotsalainen kreivi von Rosen lahjoitti lentokoneen Suomen valkoisen hallituksen joukoille Suomen sisällissodan aikana. Lentokoneen siipiin oli maalattu lahjoittajan onnenmerkki, joka oli sininen hakaristi. Koneesta sai alkunsa Suomen ilmavoimat, ja mahallaan olevasta sinisestä hakarististä valkoisen ympyrän sisällä tuli sen tunnus.

Suomen panssarivoimat käyttivät tunnuksenaan mustaa hakaristiä, jonka kärjet olivat lyhennetyt.

Lotta Svärd oli myös käyttänyt sinistä lyhytkärkistä hakaristiä tunnuksenaan.

Toisen maailmansodan jälkiselvittelyissä Neuvostoliiton johtama Liittoutuneiden valvontakomissio määräsi Suomen ilmavoimat ja panssarivoimat luopumaan hakarististä tunnuksenaan sillä verukkeella, että ne olivat "natsitunnuksia". Niin, ja Lotta Svärd kiellettiinkin "fasistisena järjestönä". Idioottimaista! Kun Neuvostoliiton oma järjestelmä muistutti hämmästyttävän suuressa määrin Natsi-Saksan järjestelmää, puhumattakaan siitä, että Neuvostoliitto oli yhdessä Natsi-Saksan kanssa 1939 aloittanut toisen maailmansodan hyökkäämällä Puolaan ja sitten jakamalla maan keskenään.

Suomen ilmavoimilla oli tunnuksenaan hakaristi jo vuodesta 1918 alkaen. Saksan natsipuolue matki hieman suomalaisia ja otti hakaristin omaksi tunnuksekseen vuonna 1920. Vasta 1930-luvulla natsien kaapattua vallan Saksassa natsipuolueen tunnus löysi tiensä sitten virallisen Saksan lipuksi.

Miten suomalaiset hakaristit sitten eroavat ulkonäöltään saksalaisesta? Suomalaiset hakaristit makaavat mahallaan yhden sakaran varassa. Natsihakaristi on musta ja natsipuolueen sekä Natsi-Saksan lipussa se seisoo kärjellään 45 asteen kulmassa.

Natsit olivat Saksassa vallassa vain noin kahdentoista vuoden ajan. Hakaristiä taas ovat käyttäneet eri merkityksissä ja tarkoituksissa lukemattomat kansat, kulttuurit ja uskonnot tuhansien vuosien ajan. Miksi pirussa noiden vaarallisten paskapäitten lyhyen valtakauden Euroopassa pitäisi määrittää ajasta ikuisuuteen hakaristin merkityksen?! Natsit eivät omista hakaristiä!

Ja lopuksi hieman lisää lukemista:

Suomenkielinen Wikipedia-artikkeli hakarististä

Ulkomaankielinen Wikipedia-artikkeli hakarististä

Pohjois-Kymenlaakson Asehistoriallisen Yhdistyksen sivu hakarististä

Virtuaalilentäjien artikkeli hakarististä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti