tiistai 31. toukokuuta 2016

Suvakkihuora-termistä

Olinhan aiheesta kirjoittanut jo kerran aikaisemmin, mutta Hesarin ammattitaidottomuuden vuoksi joudun tekemään sen taas.

Hesari oli siis julkaissut jutun otsikolla Amnesty myy ”Suvakkihuora”-t-paitoja Maailma kylässä -festivaaleilla – onko se hyvä vitsi?. Pääotsikon alla oli pikkuotsikko, joka kuului: "SMG:n laulaja Terhi Kokkonen esitteli uutuuspaitaa perjantaina Instagramissa."

En viitsi referoida juttua laajemmin, mutta Hesari kertoo ihan omalla laillaan termin etymologiasta:
”Suvakkihuora”-sanasta on tullut varsin yleinen äärinationalistien käyttämä sana, jolla pilkataan suvaitsevia ja ihmisoikeuksia kunnioittavia naisia.
Tässä määrittelyssä on vain se ongelma, että Hesarissa taidetaan pitää kaikkia nationalisteja äärinationalisteina. Ja sitä paitsi sanan määrittelyt ovat menneet muutenkin lehdeltä ihan väärin. James Hirvisaari on Facebookissa lausunut "uutista" koskien seuraavaa:
Minähän tuon termin lanseerasin :) Pitäisikö vaatia royalteja? Sanahan ei siis viittaa laisinkaan naissukupuoleen vaan USKOTTOMUUTEEN omalle kansalle. Mutta ihan hyvä että se on tullut yleiseen käyttöön. Otan siitä röyhkeästi itselleni kuuluvan kunnian. :)

James Hirvisaari oli tosiaankin 6.2.2016 selittänyt, mitä sana suvakkihuora merkitsee, bloginsa merkinnässä Hame korvissa. Asian ydin kuuluu näin:
Hyvät kuulijat, meitä maahanmuuttopolitiikan kriitikkoja on epäreilusti leimattu äärioikeistolaisiksi fasisteiksi ja rasisteiksi. Minä en sellaisesta juuri piittaa, mutta vastaavasti minä nimitän näitä leimaajia suvakkihuoriksi. Kyseinen termi ei siis viittaa naissukupuoleen vaan uskottomuuteen omalle maalle ja omalle kansalle.
Itse olin aiheesta kirjoittanut 31.3. merkinnässäni Suvakkihuorat. Eivät Amnestyn ao. henkilöt eikä Hesarin ko. jutun kirjoittanut toimittaja Juha-Pekka Raeste olleet viitsineet ottaa selvää, mistä termissä todellisuudessa on kyse. Että sellaista paneutumista ja ammattitaitoa. Ja sitten haukutaan MV!!??-lehteä roskalehdeksi.

Suomen Amnesty ei lopeta hämmästyttämistä. Olen silloin tällöin osallistunut sen kampanjoihin, siis sellaisiin, joita itse pidän täysipäisinä, mutta tällaiset tempaukset saavat minun aprikoimaan, että ehkäpä en koskaan liity sen jäseneksi. Ja ehkäpä en koskaan lahjoita sille rahaakaan.

6 kommenttia:

 1. Anonyymi5/6/16 15:28

  Mielestäni kyseinen sana tarkoittaa nykyään maahanmuuton kannattajaa. Oi, Torppa kielen sisältö rikastuu ja muuttuu aikojen myötä, mikään ei ole pysyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai muutamassa kuukaudessa kieli on muuttunut näin?

   Poista
 2. Nykyisessä somemaailmassa viikkokisat on jo pitkään aika.

  VastaaPoista
 3. Siis tää tabletti on huono kirjoitusalusta tarkoitin viikkokin on pitkä aika somemaailmassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se on, somemaailmassa.

   Poista
  2. Siihen voisi saada fyysisen näppäimistön ostettua, mutta olisiko hinta liian iso hyötyyn nähden?... Kyllä tiedän, että normitabletti on tässä suhteessa kehno. Jos itse ikinä tulen enää tablettia ostamaan, niin siinä saa sitten olla fyysinen näppäimistö paketissa mukana.

   Poista