torstai 16. elokuuta 2018

Uneni Kanadan ratsupoliisin univormun pitämisestä

Näin jokin aika sitten sellaista unta, että taisin olla Kanadassa, ja ylläni oli Kanadan kuninkaallisen ratsupoliisin RCMP:n (=Royal Canadian Mounted Police) klassinen paraatiunivormu.

Unessa en todennäköisesti kuitenkaan ollut RCMP:n poliisi (englanniksi käytetään Kanadassa ilmaisua Regular Member). Jostain syystä vain univormu oli ylläni.

Asiaan varmaankin liittyy se, että pidän Kanadasta. Siihen liittyy varmaan sekin, että yhdistyksessä, jonka paikallisessa toimipisteessä tapaan käydä, oli jokin aika sitten pidetty nk. videolevyraati, jossa esitetyistä musiikkivideoista yhdessä yhtyeen jäsenistä eräällä oli yllään asu, joka muistutti suuresti RCMP:n klassista paraatiunivormua. Vihastuin videon takia kuitenkin, koska ko. asu oli suorastaan raiskattu versio oikeasta univormusta.

RCMP toimii Kanadassa liittovaltion poliisina, vähän kuten FBI maan etelänaapurissa Yhdysvalloissa, mutta se toimii poliisina myös maan hallinnon muilla tasoilla: se huolehtii alueellisesta tai paikallisesta lain- ja järjestyksen­valvonnasta kahdeksassa provinssissa (poislukien Ontario ja Québec, jotka ylläpitävät omia poliisivoimiaan), kaikissa kolmessa territoriossa, yli 150 kunnassa, yli 600:ssa alkuperäisväestön yhteisössä sekä kolmella kansainvälisellä lentokentällä. RCMP on myös poliisijärjestö, jonka kanssa provinssit ja muut tahot ovat erikseen tehneet sopimuksen ao. poliisitoimen hoitamisesta.

RCMP:n jäsenten koulutuksessa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että asiat saataisiin hoidettua puhumalla, että poliisin tarvitsisi turvautua aseen käyttöön mahdollisimman harvoin.

Ja jos tietoni pitää vielä paikkansa, niin RCMP:n jäsenten ei ole pakko osata kumpaakin maan pääkielistä, eli englantia ja ranskaa.

Toisaalta RCMP:tä kohtaan on esitetty syytöksiä rasismista maan alkuperäisväestöjä kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti