maanantai 6. elokuuta 2018

Siirrytään sitten barbaarisesti muodollisestikin puoluevaltaiseen eduskuntamalliin

Itse pitäisin nykyistä eduskuntamallia parempana sellaista, että kansanedustajilla olisi todellisuudessakin vapaa mandaatti eli häntä sitoisivat vain laki ja omatunto. Todellisuudessa kuitenkin puoluekuri merkitsee kansanedustajien toiminnalle melkoisen paljon. Kansanedustajat saattavat puhua mitä tahansa, mutta sitten kun tulee äänestämisen aika eduskunnan istuntosalissa, äänestetään puoluejohdon linjan mukaisesti vastoin omaa aikaisemmin julkisesti ilmaistua mielipidettä. Näitä "toisinajattelijoita" puolueet käyttävät imuroimaan itselleen ääniä sellaisilta äänestäjiltä, jotka eivät kannata ao. puoluejohdon linjaa.

Asiaan liittyen kannattaisin myös sellaista, että perustuslaissa määrättäisiin erikseen, että puolueet eivät saisi painostaa kansanedustajiaan muulla tavoin kuin ohjaamalla heitä noudattamaan puolueen erikseen määriteltyjä aatteita ja periaatteita. Kansanedustajien siis ei olisi tässä mallissa mitenkään pakko äänestää aina oman puolueen johdon kannan mukaisesti, ei vaikka oma puolue olisi hallituksessa.

Hallitus muodostettaisiin aina sillä perusteella, missä asioissa puolueet voisivat olla samaa mieltä tai yhteistyössä. Ehkä voitaisiin muodostaa jopa hallituksia, joissa kaikki eduskuntapuolueet olisivat mukana. Tämä mahdollistuisi, jos alettaisiin katsoa asioita asioina. Eli enemmistö ja vähemmistö eduskunnassa olisivat aina asiakohtaisia. Liittoumat vaihtelisivat jatkuvasti. Eduskunta eläisi.

Mutta kun tähän ei koskaan päästä, ja ihmiset joka tapauksessa eduskuntavaaleissa äänestäessään kuvittelevat antavansa äänensä ehdokkaalle, vaikka ensisijaisesti se menee puolueelle, joka näyttää kansanedustajilleen kaapin paikan. Niin emmekö voisi sitten yhtä hyvin nk. valaa peruskallioon puoluejohtojen tärkeän aseman sen sijaan, että leikimme kansanedustajien olevan vapaita valitsemaan kantansa?

Emmekö voisi siirtyä suljettuun listavaaliin eli puhtaisiin pitkien listojen vaaleihin? Tällöin ääni menisi aina virallisestikin puolueelle. Ja ihmiset vihdoin oppisivat ymmärtämään, että puolueesta ja sen johdosta kaikki on aina kiinni.

2 kommenttia:

  1. Metka uudistus voisi olla myös, että eduskunnan äänestykset vaihdettaisiin julkisesta napinpainamisesta suljettuun lippuvaaliin.

    Mistä tuli mieleen off-topicina kyseinen menettely kuuluisassa presidentinvaalissa 1956, jonka Kekkonen voitti 151 - 149. Edelleen kysellään, kuka antoi sen ratkaisevan äänen?

    En ymmärrä kysymystä.
    Sen ratkaisevan 151. äänenhän antoivat kaikki ne 150, jotka olivat ennen sitä viimeistä lipunpudottajaa äänestäneet Kekkosta.
    Jos kaksi heistä olisikin äänestänyt Fagerholmia, ei sillä viimeisellä Kekkosen äänestäjällä olisi enää ollut mitään merkitystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä juu, Kekkonen.

      Ja tuollainen eduskunnan äänestysuudistus voisi tehdä hyvää kyllä.

      Poista