Monille nykypäivän suomalaisille ajatus demokraattisesta taloudesta on uusi. Sen juuret juontavat kuitenkin kauas. Jo 1800-luvulla vapaushenkinen klassinen filosofi John Stuart Mill ajoi Englannissa työn ja talouden demokratiaa. Mill tarkoitti sillä työntekijöiden itse johtamia ja omistamia työpaikkoja. Mill ennusti, että demokratia työpaikoilla tulisi lopulta olemaan yleisin yritystoiminnan muoto. Niin kiistattomina hän näki sen edut tehokkuudessa ja yksilöiden vapauden vaalimisessa.Itse pidän kolumnia arvokkaana ja mielekkäänä puheenvuorona. Mutta itse haluaisin kuitenkin työpaikkademokratiaan ja työläisten hoitamiin yrityksiin liittyen kysyä seuraavat tärkeät kysymykset:
Mitäs jos yrityksen työläiset eivät halua palkata lisää väkeä yritykseensä, koska haluavat varata pelkästään itselleen työn hedelmistä nauttimisen? Jos työläisten hoitama yritys palkkaa lisää työläisiä, niin ovatko myös nämä silloin yrityksen omistajia vaiko pelkästään työntekijän asemassa? Ja voiko työläisten omistama yritys antaa potkut joillekin työläisistään? Entäs jos nämä kuuluvat yrityksen omistajiin?
PS. Minulla ei itse asiassa olisi mitään sitä vastaan, että kapitalistinen järjestelmä ennen pitkää saataisiin kukistumaan työläisten oman yritystoiminnan kautta. Ainakin se olisi väkivallaton tie.
Minua ärsyttää sosiaali alan tai pien yrityksissä ns. "hienovarainen"sisäinen nokkimis järjestys jossa voidaan teilata toinen työntekijä lähes perusteettomasti Aikuisten toistensa kiusaaminen on vihonviimeistä ! ! !
VastaaPoistaOkei. Juu. Laumaeläimenä oleminen tuottaa tälläistäkin. Naiset keskimäärin puukottavat kuvaannollisessa mielessä enemmän selkään kuin miehet, ja sosiaalialalla taitaa nykyään enemmistö työntekijöistä olla naisia.
Poista