torstai 8. lokakuuta 2015

Iranin islamilainen tasavalta yrittää kammeta kirjailija Rushdien pois kirjamessuilta itse antamansa kuolemantuomion vuoksi

Iranin kaksitoistashiialaisella tavalla islamilaisen tasavallan uskonnollinen johtaja, ajatollah Ruhollah Khomeini oli määrännyt vuonna 1989 intialaistaustaiselle brittiläiselle kirjailijalle Salman Rushdielle kuolemantuomion, koska katsoi tämän halventaneen islamia kirjassaan Saatanalliset säkeet. Maa uhkaa nyt jättäytyä pois Frankfurtin kirjamessuilta, koska Rushdien on määrä puhua Frankfurtin kirjamessujen avajaisissa ensi tiistaina.

Messujen yhtenä pääteemana on ilmaisunvapaus ja sen rajoitukset. Rushdie on kirjallisen tuotantonsa ja henkilökohtaisten kokemusten vuoksi mitä sopivin esiintyjä messuilla, perustelevat järjestäjät valintaansa.

Salman Rushdie on elänyt murhamääräyksen vuoksi tarkkaan vartioitua elämää vuodesta 1989 lähtien. Britanniassa Rushdiella oli ympärivuorokautinen poliisivartiointi. Nykyään Rushdie asuu Yhdysvalloissa ja hän on lisännyt julkisia esiintymisiään, mutta turvallisuussyistä muuttaa yhä ohjelmaansa lyhyelläkin varoituksella.

Iranin apulaiskulttuuriministeri Seyed Abbas Salehi uhoaa: "Rushdien esiintyminen ylittää sietokyvyn rajan. Fatwa on yhä voimassa ja heijastelee uskontoamme. Vaadimme, että järjestäjät peruvat Rushdien esiintymisen."

Kirjailija Rushdien saama kuolemantuomio perustuu 600-luvulla jKr. eläneen islamin perustajan profeetta Muhammadin opetuksiin.

Viime vuonna Frankfurtin kirjamessuilla oli ollut mukana lähes 300 iranilaiskustantamoa ja yli 1200 iranilaiskirjaa.

4 kommenttia:

 1. Tuon selkeämmin asiaa ei olisi voinut sanoa: "Fatwa on yhä voimassa ja heijastelee uskontoamme". Eli hän kertoo selkeästi miten islam on täysin eri mieltä sananvapaudesta länsimaisten demokratioiden kanssa. No, hänhän varmaankin tuntee islamin paremmin kuin useimmat länsimaiset.

  Apropoo, milloin Soini pyytää anteeksi Frankfurtin kirjamessujen järjestäjien puolesta? Eikös se kuulu tyypilliseen suomalaiseen tapaan suhtautua rauhanuskonnon kritisointiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaus kysymykseen riippuu ihan siitä, miten paljon Soini kokee asiasta olevan hyötyä.

   Odottelemme professori Jaakko Hämeen-Anttilaa kommentoimaan asiaa joka tapauksessa.

   Poista
 2. Eikö tuo anteeksipyytely viimeksi tapahtunut pääministerin (Vanhanen) toimesta? Kyseessä olivat pilakuvat ellei joku satu muistamaan. Ulkoministeri on liian pieni jehu.

  VastaaPoista