tiistai 27. lokakuuta 2015

Perussuomalaiset erotti Tynkkysen jäsenyydestään, jah!

Perussuomalaiset-puolue on erottanut vasta valitun 3. varapuheenjohtajansa Sebastian Tynkkysen jäsenyydestään. Lausuttu syy erottamiselle oli ollut se, että Tynkkynen oli julkaissut verkkosivuillaan listan niistä Perussuomalaisten jäsenistä, jotka ovat kannattaneet Tynkkysen ehdottamaa yhteiskokousta, jossa oli tarkoitus puida puolueen asemaa hallituksessa. Puoluehallitus oli kuitenkin torpannut kokouksen järjestämisen kaksi viikkoa sitten.

Tynkkynen on ollut myöskin Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja. Hän on ollut sitä kuluvan vuoden alusta saakka.

En olisi uskonut, että tällaista voi Tynkkyselle tapahtua. Hän on fiksu maahanmuuttokriittinen, kristitty ja homoseksuaalisuuteen taipuvainen ihminen, jota oli alkanut ottaa päähän hallitustyöskentelyn Persuille painostamat kompromissit. Tynkkysen homoseksuaalisuuteen taipuvaisuus on estänyt hyviä ihmisiä arvostelemasta häntä kovin lujaa.

Tynkkynen tarjosi aseen linjansa vastustajille julkistamalla tuon nimilistan, joka sopi muodolliseksi erottamisperusteeksi. Perussuomalaiset ei ole kommunistinen puolue, mutta jo Leninin aikana Neuvostoliiton kommunistinen puolue oli kieltänyt puolueen sisäiset fraktiot, ja Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja jotkut muut erottamisen kannattajat lienevät nähneet Sebastian Tynkkysen sooloilussa fraktioitumista. Toki nimilistan julkaiseminen sijoittui lain harmaalle alueelle, ja tietosuojavaltuutettu joutuu miettimään, oliko mies rikkonut lakia julkaistessaan sen. Silti voidaan sanoa, että oli Tynkkyseltä jonkin verran ajattelemattomasti tehty listan julkaisu, kun ilmeisestikään hän ei ollut tehnyt kaikille allekirjoittajille täysin selväksi, että hän tulee sen julkaisemaan.

Siviilioikeuden professori Heikki Halila on jo ehtinyt lausua, että Tynkkysen erottaminen oli laitonta. Tynkkysen tunnettu puoluetoveri Jussi Halla-aho myöskin on puolustanut tätä.

Pahalla ja ilkeällä Hommaforum-keskustelupalstallakin on Tynkkysen erottamisesta jo ehditty keskustella, ja itse asiassa jo melko paljon.

Saa nyt nähdä, siirtyykö Tynkkynen Muutospuolueeseen. Sieltä oli kuulunut alkusyksymmällä, että Persujen kannattajista on ollut nyt hallitustyöskentelyn karikoiden vuoksi pyrkyä puolueeseen. Tosin Tynkkynen ei ole kansanedustaja, mutta silti, kun kerran hänen erottamisensa on Persujenkin joukoissa herättänyt suurta vihastusta ja sitä on laajalti pidetty huonona siirtona.

Monipuoluedemokratiassa on hyvät puolensa, mutta se pakottaa hallitustyöskentelyssä puolueet kompromisseihin. Toiset puolueet saattavat aina saada paremmin tavoitteitaan läpi hallituksessa ollessaan kuin toiset, tai ainakin puolueiden äänestäjät saattavat kokea niin.

PS:

Koska monipuoluedemokratia pakottaa hallituspuolueet keskinäisiin kompromisseihin, minä seuraavassa esitänkin monipuoluedemokratiasta mallin, jossa asia kierrettäisiin:

Eduskuntavaaleissa tulisi äänestää puolueiden asettamien ehdokkaiden lisäksi puolueiden asettamista pääministeriehdokkaista. Pääministerinvaaleissa käytettäisiin siirtoäänivaalitapaa, joka on vaalitapa, jossa ääniä ei mene niin kovin helposti hukkaan. Niissä voittaneen puolueen ehdokkaasta tulisi pääministeri, ja hänen puolueensa muodostaisi yksin hallituksen. Jos ao. puolue olisi saanut vaaleissa kovin vähän kansanedustajanpaikkoja, niin se saisi nimittää esim. kymmenen kansanedustajaa eduskuntaan. Pääministeripuolueen kansanedustajat hoitaisivat yksin kaiken sellaisen lainsäädännön, joka vaatisi budjettivaroja. Muissa laeissa koko eduskunta olisi lainsäädäntöelimenä.

Siirtoäänivaalitavan käyttö pääministerinvaaleissa aiheuttaisi sen, että pääministeri tai ainakin hänen puolueensa olisi maltillinen ja sijoittuisi poliittisessa mielessä keskustaan (eri asia kuin Suomen Keskusta -puolue) ja olisi luultavasti mahdollisimman monen äänestäjän hyväksymä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti