perjantai 10. lokakuuta 2014

Väittää sisäministeriön pakottavan siirtolaiset maan alle

Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparran mukaan sisäministeriön ajama lakimuutos uhkaa synnyttää Suomeen uuden paperittomien siirtolaisten ryhmän.

Nykyisen lainsäädännön mukaan kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija saa Suomesta tilapäisen oleskeluluvan, jos häntä ei voida palauttaa omaan kotimaahansa. Jotkut valtiot eivät suostu vastaanottamaan henkilöitä, jotka ovat jättäneet kotimaansa hakeakseen länsimaista turvaa. Tämä koskee erityisesti Somaliasta, Afganistanista ja Irakista tulevia turvapaikanhakijoita.

Sisäministeriön ehdottaman lakimuutoksen toteutuessa nämä henkilöt määrättäisiin palaamaan "vapaaehtoisesti" kotimaahansa, koska viranomaiset eivät voi ketään näihin maihin palauttaa.

Pakolaisapu sanoo, että "sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) väittää nykyisen lain toimivan vetovoimatekijänä Suomeen suuntautuvalle turvapaikan hakemiselle".

"Todellisuudessa lakimuutos ei takaa ihmisten lähtemistä maasta. Heille jää edelleen mahdollisuus jäädä Suomeen maan alle, mikä ei ole kenenkään edun mukaista. Toteutuessaan sisäministeriön lakimuutos siis loisi uuden paperittomien ryhmän", Väkiparta katsoo.

Kuitenkin Suomen Pakolaisavun Kaisa Väkiparta on itse sotkenut tässä asioita. Ensinnäkin nimittäin siirtolaiset ja pakolaiset ovat eri asioita. Ja toiseksi Suomessa laittomasti oleskelevat ihmiset ovat valemaahanmuuttajia. Jos suomalaiset esim. Yhdysvaltoihin matkustavat, niin eivät hekään saa jäädä enemmän tai vähemmän pysyvästi maahan ilman laillista perustetta. Saman tulee minusta päteä muihinkin kansalaisuuksiin ja kansallisuuksiin kuin suomalaisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti