perjantai 10. lokakuuta 2014

Kahvi tekee hyvää elinvuosille

Sellainen hieno uutinen, että kolmesta neljään kuppia kahvia päivittäin juovat saattavat elää hieman muita pitempään.

Tuoreen American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset eivät paljasta mistä yhteys johtuu, mutta kahvi voi aiempien tutkimusten mukaan ehkäistä muun muassa diabetesta, kertoo uutispalvelu Duodecim.

Tulokset perustuvat vuosina 1966–2013 julkaistujen 21 kahvitutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut lähes miljoona ihmistä ja heistä 120 000 menehtyi tutkimusten seurantojen aikana. Oma analyysini näistä sanoo, että useimpien menehtyneiden on täytynyt olla kahvin suhteen absolutisteja.

Analyysissaan tutkijat löysivät voimakkaan yhteyden kahvinjuonnin ja alhaisemman kuolleisuuden väliltä. Suurimmat vaikutukset näkyivät osallistujilla, jotka joivat 3–4 kupillista päivittäin. Heidän riskinsä menehtyä seurantojen aikana oli 16–21 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka joivat kahvia vain harvoin. Yhteys koski kokonaiskuolleisuutta sekä sydänperäisiä kuolemia, mutta ei syöpäkuolemia.

Ja minä tällaista tutkimuksen tulosta olen odottanutkin. Sairastan diabetesta ja silmissäni on harmaakaihi. Lisäksi minulla on muitakin vaivoja. Kuitenkin tiedän vanhastaan kahvin olevan hyvä ja erinomainen lääke. Olenkin aina juonut sitä kuin vanha hirvi. Toisaalta en silti haluaisi elää hirveän vanhaksikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti