perjantai 3. lokakuuta 2014

Suomi, Putinin oma Venäjä ja NATO

Meidän tulisi nyt kiihkottomasti arvioida Venäjän tulevaa poliittista kehitystä. Mikäli luotamme Venäjän hyväntahtoisuuteen – historia väittää kuitenkin vastaan –, voimme jatkaa nykyisellä puolustuspolitiikalla.

Kuitenkin NATO on ainoa uskottava selkänoja Suomen puolustukselle. NATO ei ole järjestö, jonka toiminta olisi suunnattu Venäjää vastaan, mutta jäsenyys siinä estää Venäjää huseeraamasta miten tahtoo "lähiulkomaissaan".

Tällä hetkellä (3.10.2104) Venäjä on päässyt Ukrainassa, joka ei ole ollut NATO:n jäsen, pitkälle tavoitteessaan alistaa naapuri Venäjän kengän alle. Itä-Ukrainan jäätynyt konflikti merkitsee Venäjän pysyvää läsnäoloa maassa.

Suomeen hyökkääminen, kun olisimme sotilasjärjestön jäsen, johtaisi todennäköisesti sotaan, mitä Venäjä ei todennäköisesti missään nimessä halua. Siinä sodassa ei olisi kuin häviäjiä, ja Suomen arvo ei liene riittävä tälle riskille.

Mutta jos sota kuitenkin syttyisi, niin NATO:n jäsenenä Suomi saisi käyttöönsä NATO:n tiedustelutiedot, ja pikapuoliin NATO:n ilmaherruus ajaisi Venäjän hyökkäyksen kaaokseen.

Venäjän juntan suuri johtaja Vladimir Putin on antanut hallitsemiensa tiedotusvälineiden kautta venäläisten alamaistensa ymmärtää, että Suomessa elää vahva venäläisvastaisuus. Tällä tavalla Putin petaa tilannetta sodalle, jos hän joskus katsoo tarvitsevansa sellaisen Suomea vastaan.

Mikä mielenkiintoisinta, niin Venäjän tiedotusvälineissä on myös esitetty sellaista, että Suomessa monet kansalaiset olisivat valmiita liittämään Suomen takaisin Venäjän osaksi.

Putin voisi jonain päivänä yksinkertaisesti esittää TV:ssä, että viime yönä Suomi teki provokaation, johon Venäjä vastasi. Ja vastaus olisi sitten ollut pikainen ilmavoimien ja maahanlaskujoukkojen isku. Ihan mikä vaan selityshän Venäjällä menee läpi ja kaikki surkeastikin väärennetyt todisteet uskotaan, kuten on huomattu.

Jos Suomi jättäisi hakemuksen NATO:on vasta, kun meillä on isompi ongelma Venäjän kanssa, oletan, että emme jäseneksi pääsisi. Emmekä silloin ansaitsisikaan päästä. Ja jos Suomi ei olisi NATO:n jäsen, ei muilla jäsenmailla olisi mitään syytä vaivautua Suomen takia; Suomen jättäminen yksin ei tuossa tapauksessa mitenkään heikentäisi NATO:n kollektiivisen puolustuksen uskottavuutta.

Tällä hetkellä tilanne on se, että Suomi on vienyt itsensä suurin piirtein mahdollisimman pitkälle yhteistyöhön NATO:n kanssa olematta kuitenkaan sen jäsen. NATO saa tästä etua, mutta Suomi saa melko lailla haittoja.

Mikäli Putinin Venäjä nykyisessä tilanteessa haluaisi ottaa Suomen, ei kukaan uskaltaisi panna Suomen puolesta tikkua ristiin. Olisi vain samanlaista nössöilyä ja päättämättömyyttä kuin Krimin tilanteessa. Venäjä veisi ja Suomi vikisisi. Aivan sama onko meillä oma armeija tai olemmeko miten tai kuten demilitarisoituneita, aina löytyy "syy" valloittaa Suomi, jos poliittinen tahto Venäjällä niin haluaa.

Itse kannatan NATO:on liittymistä. Mitä huonoa esimerkiksi Norjalle on koitunut NATO-jäsenyydestä?

Venäjä näkee Suomen NATO-jäsenyyden olevan suurin uhka omalle uhalleen.

11 kommenttia:

  1. Totta turiset. Jos Jumala ei meitä varjele, niin vaihtoehdoiksi jää vain Nato.
    Toistaiseksi Venäjä ei ole uskaltanut hyökätä yhteenkään Nato maahan.
    Voipi olla, että kohta alkaa Moldovaan ilmestymään tunnustuksettomia vihreäpukuisia kodinturvajoukkoja, suojelemaan venäjänkielisiä sorrolta ja riistolta. Lopun tiedätkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, Transnistriassa Venäjän asiamiehet ovat olleet jo pitkään.

      Poista
  2. Ei muuta kuin Venäjää opettelemaan, pojat.
    Vodka i Pivo, nje dja menja.

    E.P.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, Venäjää vai venäjää? Ehkä molempien opiskelu olisi paikallaan. Sääli, että minä itse opin venäjän kieltä niin kovin huonosti koulussa, ja niiden aikojen jälkeen olen myöskin melkein kaiken oppimastani unohtanut.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osaan jo tarvittavat lauseet, jotka kuulemma viimekkin sodassa toimivat.
      En tiedä kuinka ne oikein kirjoitetaan, mutta kovalla äänellä karjuen ne huudetaan että : Ruki veer ja Iti suta.

      Poista
    2. Venäjän kieli on käsittääkseni armelias huonon ääntämyksen ymmärtämisen kannalta.

      Poista
  4. Itsekkin olen NATOn kannattaja, ennen vastustin, koska luulin, että NATO:n jäsenyys vaatii kalliin ammattiarmeijan, mutta nykyisin NATO:on voi liittyä myös maat joissa yleinen asevelvollisuus. Muut kulut tulevat yhdysupseereista tai lähinnä heidän ulkomaankomennuksista. Aseistus on hornettien hankinnasta lähtien ollut aina vain NATO:n mukaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ookei. Mä olen luullut, että aina ovat voineet NATO:n jäsenen puolustusvoimat olla asevelvollisuuspohjaisia.

      Poista
  5. Sinulla on nähtävästi ollut aina enempi tietoa NATO-jäsenyyden ehdoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voipi olla. Mutta valitettavasti sotilasjärjestöön on kuulunut välillä myös diktatuureja, eli NATO ei ole aina ollut nimenomaan demokraattisen päätöksenteon puolustamisen projekti.

      Poista