maanantai 13. lokakuuta 2014

Olut- ja viskiexpon järjestäjiä ja yksityisiä bloggaajia on häiritty

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Avi oli kieltänyt Helsingissä järjestettävän Olutexpon järjestäjiä käyttämästä tapahtumasta nimeä Olut- ja viskiexpo, koska nimessä oli "viski". Se on myös kiristänyt yksityisiä bloggaajia vaatien, että he poistavat kaikki viski-maininnat kirjoituksistaan, jotka käsittelevät Olutexpoa. Jos eivät poista, Avi lupasi olla antamatta anniskelulupaa tapahtumalle.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ohjaa aluehallintovirastoja. Tapahtumasta kirjoittaneet bloggaajat eivät ole saaneet rahaa Olutexpon järjestäjiltä. Järjestäjä puolestaan oli rekisteröinyt tapahtuman nimen ongelmitta. Mutta eipä Valvira valvonut tällä kertaa.

Avin ylitarkastaja Jarmo Oresmaalta saatiin kommentti tapaukseen. Virkamiehen mukaan viski-sanan käyttöä ei ole kielletty yksityishenkilöiltä. Lausunnosta saa kuitenkin ristiriitaisen kuvan, sillä hän myös toteaa: "Luvanhaltijan kanssa on ollut puhetta, että jos joku mainostaa tapahtumaa, niin väkevien alkoholijuomien suoraa tai epäsuoraa mainontaa ei saa olla."

Olut- ja viskiexpo siis järjestetään 24.-26. lokakuuta Kaapelitehtaalla Helsingissä, osoitteessa Tallberginkatu 1. Ei pidä hämmentyä siitä, että tapahtuman nimessä ei virallisesti ole sanaa "viski", ja sen nettisivut löytyvät osoitteesta http://olutexpo.fi/. Ja viskiä ei mainita niillä enää millään lailla, tai ei ainakaan suoraan. Etusivulla tapahtuma esitellään näin: "Suomen kattavin panimo- ja tislaamotuotteita esittelevä asiapitoinen messutapahtuma".

Ei siis sanaakaan viskistä tai viskeistä. Paha. Mutta viskithän ovat tislaamotuotteita, joten hätä ei ole tämän näköinen.

Mutta miten Avi aikoo saada Googlen painostettua olemaan näyttämättä tapahtumaan viittaavien hakutulosten yhteydessä sanaa "viski"?

Näytteilleasettajia tapahtumassa on lukuisia.

Tapahtuman nimi "Olut Expo" on kuitenkin kirjoitettu sivuilla väärin.

Tapahtumanjärjestäjät eivät ole maksaneet minullekaan mitään tästä blogitekstistäni.

Ennen minua tapahtuman päälleen saamista ongelmista on ehtinyt kertoa moninainen seurakunta omissa blogeissaan.

Oma suhteeni viskiin on sellainen, että nautin viskiä lähes pelkästään lauantaisin, ja silloinkin pieniä määriä, oluen nauttimisen ohella, kun hyvin kouluttamani kulttuurielämäntuntijakollega tuo meille puoliksi nautittavaksi jonkinlaisen määrän erilaisia oluita. Joka toisena lauantaina hän tuo mukanaan 6-7 olutta, ja muilla viikoilla 4-5 olutta. Yksi näistä oluista tapaa olla 0,75-litrainen. Keskustelemme oluista niitä nauttiessamme. Melkein jokainen oluista on hankittu jostain Alkon myymälästä.

Ja "mausteeksi" siis nautimme samalla myös hieman viskiä. Minä ja kollegani pidämme eniten voimakkaan savuisista viskeistä, jotka ovat peräisin Skotlannin länsipuolen Islayn saarelta. Näitä merkkejä ovat olleet Laphroaig, Caol Ila, Ardbeg ja Lagavulin.

Nauttimiamme oluita on paha mennä luettelemaan, koska vuosien varrella olemme ehtineet nauttien kovin montaa meidän mielestämme hyvää olutta, ja joitakin huonompiakin.

Olen kulttuurielämästä kyllä kirjoittanut aikaisemmin jotain yli kaksi vuotta sitten. Kehitystä on kuitenkin ollut käyttämiemme juomalasien suhteen. Nykyään käytämme Iittalan lasisia juomasarvia, joita kohtelemme kuin kukkaa kämmenellä.

"Juodaan vähemmän, maistellaan enemmän!" kuten "Olutexpo" sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti