torstai 16. lokakuuta 2014

Suomalaiset ovat humalahakuinen kansa!

Suomalaiset rakastavat humalaa.

Humala (Humulus lupulus) on kasvi. Itse asiassa hamppukasveihin (Cannabaceae) kuuluva monivuotinen köynnöstävä hyöty- ja koristekasvi. Se kasvaa luonnonvaraisena laajalla alueella Euraasiassa ja Pohjois-Amerikassa lauhkeilla seuduilla.

Juuri oluen valmistuksen takia humalaa viljellään paljon Keski-Euroopassa. Oluthumalassa on kyse emikukintojen lupuliinihartseista.

Suomessa ensimmäiset maininnat humalan käytöstä ovat 1300-luvulta.

Suomessa on edelleen voimassa vuoden 1734 lakiin kuulunut rakennuskaari, jonka seitsemännen luvun mukaan "jokaisessa talossa pitää olla humalisto" ja siinä tulee olla vähintään 200 humalasalkoa. Määräyksen laiminlyönnistä on lain mukaan annettava sakkorangaistus.

Oluessa humalaa käytetään antamaan oluen makuun karvautta ja hedelmäisiä aromeja, kirkastukseksi sekä estämään pilaantumista. Eri humalalajikkeet antavat erityyppisiä makuvivahteita, ja niitä on olemassa erilaisia todella pilvin pimein.

Suomalaiset ovat tottuneita humalan käyttöön. Talvella Suomessa nautittavat oluet ovat niin kovin humaloituja, että saksalaisilta palaa kurkku, jos he yrittävät nauttia niitä muuten kuin pikku hiljaa siemaillen. Kesäisin olutta nautitaan Suomessa enemmän janoon, joten silloin humalointi suomalaisissa oluissa on jonkin verran keveämpää laatua.

Maailmalla on hyvin tunnettu alun perin Koffin portterista kehitetty Pangalaktinen kurlauspommi, joka on tunnettu myös siitä, että sitä rakastavat kanadalaiset, ja joukko tätä raikasta juomaa pulloissaan on ryhmitelty kanadalaisen taiteilijan Bill Reidin vuonna 1980 valmistuneen veistoksen Raven and The First Men (suom. Korppi ja ensimmäiset ihmiset) ympärille, missä veistos ikinä seikkaileekin. Myös miehen veistosta Bear (suom. Karhu) on ehdotettu pangalaktisten kurlauspommien sijaintipaikaksi.

On myös kehitetty erityisiä humalaseerumeita, joilla eri humalalajikkeita voidaan lisätä nautittavaan olueen, jos nauttijan mielestä siinä on liian vähän humalaa, – tästä monesti syytetään ulkomaalaisia oluita – tai jos hän haluaa vaikka hieman kokeilla. Jotkut lisäävät seerumeita myös syömäänsä jäätelöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti