keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Kirja-arvostelu: Eoin Colfer: Hiuskarvan varassa

Eoin Colfer (syntynyt 1965) on irlantilainen opettamisen lopettanut opettaja. Mies lopetti ne hommat, koska kirjojen kirjoittaminen oli alkanut niin kovasti lyödä leiville.

Colfer on tunnettu lasten- ja nuortenkirjojen kirjoittajana. Hän on silti kirjoittanut myös muuta. Douglas Adamsin kuuluisaan viisiosaiseen Linnunrata-"trilogiaan", jonka ensimmäinen kirja oli "Linnunradan käsikirja liftareille", hän kirjoitti välttämättömän kuudennen osan, koska Adams itse oli kuollut liian aikaisin. Kuudes osa on nimeltään And Another Thing, ja se on suomennettukin nimellä "Vielä yksi juttu...". Se pitää minun ehdottomasti joskus lukea.

Mutta mikä minuun on Eoin Colferista iskenyt, on hänen kirjoittamansa rikosjännäri "Hiuskarvan varassa". Kirjassa on pääosahenkilönä Irlannista Yhdysvaltoihin muuttanut entinen sotilas, joka uudessa kotimaassaan toimii portsarina. Mutta jossain vaiheessa alkavat asiat sitten mennä hiukan mutkikkaiksi, ja mies saa tehdä parhaansa selviytyäkseen kunnialla ja hengissä kaikesta eteentulevasta.

"Hiuskarvan varassa" on osoitus siitä, että Colfer osaa kirjoittaa hyvää proosaa myös aikuisemmalle väelle, ja minut kirja piti tiiviisti mukanaan alusta loppuun. Kirja on uskomattoman vetävästi kirjoitettu. Ihan hämmästelen.

Toivon, että Colfer jatkossakin kirjoittaisi aikuiskirjoja, tai siis aikuisille tarkoitettuja romaaneita. Ja toivon myöskin, että näistä mahdollisimman moni myös suomennettaisiin. Minusta Eoin Colfer sai luultavasti pitkäaikaisen kirjallisuusystävän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti