keskiviikko 2. lokakuuta 2019

Missä asioissa olen samaa mieltä liberalismin kanssa

Monet länsimaiset ihmiset eivät nimitä itseään liberaaleiksi, mutta siitä huolimatta heistä monet kannattavat liberalismin aatesisältöjä.

Liberalismi kannattaa sellaisia ajatuksia ja ohjelmia kuin sananvapaus, tiedotusvälineiden vapaus, uskonnonvapaus, elinkeinovapaus ja markkinatalous, kansallinen itsemääräämisoikeus, demokratia, ihmisten oikeus päättää omasta elämästään, tiede, sekulaari hallinto, sukupuolten tasa-arvo ja kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä.

Minä kannatan kaikkia tässä mainitsemiani liberalismin aatesisältöjä. Tekeekö tämä minusta sitten liberaalin?

Olen arvostellut liberalismissa sitä, että aate on perinteisesti luottanut siihen, että ihminen on taloudellisesti laskelmoiva rationaalinen olento. Kun ihminen ei ole sellainen, vaan hän on biologisen evoluution tuote ja hänen aivonsa ja mielensä ovat myös sen tuottamia. Ihminen on myös eläin, eikä hän ole pohjimmiltaan hyvä tai ainakaan täysipäisesti hyvä. Ja toiseksi olen arvostellut sitä, että liberalismi pyrkii atomisoimaan yhteiskunnan kohtelemalla ihmisiä vain yksilöinä, kuin toisistaan irrallisina saarekkeina, vaikka tosiasiassa ihmisillä on perheet ja he kuuluvat eri yhteisöihin.

Mutta varmaankin joudun myöntämään, että voihan olla olemassa eri lailla liberaaleja ihmisiä. Ja jaetaanhan liberalismi kahteen eri alasuuntaukseen, jotka ovat klassinen liberalismi ja sosiaalinen liberalismi. Nykyliberalismi voisi myös olla tieteellisempää.

Liberalismi ei toisaalta kuitenkaan voine koskaan tarkoittaa sosialismia, vaikka onkin olemassa erityinen liberaali sosialismin muoto nimeltä bernsteinilainen sosialidemokratia. Liberalismi painottaa vapautta jonkin verran bernsteinilaisuutta enemmän. Liberalismina ei myöskään voi mielestäni pitää sellaisia aatteita, jotka jakavat ihmiset ryhmiin, joilla on niihin kuuluvien yksilöiden aseman uhrihierarkiassa perusteella eri oikeudet yhteiskunnassa.

...
PS. 20.7.2021: Ja sama toisella kielellä: Libralisme es un ideolojia per libria e individua.

5 kommenttia:

 1. Voisiko liberalismin aatesisältöjä kannattava, mutta liberaali-termiä kaihtava ihminen kutsua itseään liberalistiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdysvalloissa on kehitetty termi 'libertarismi'. Se olisi muutoin täysin käyvä termi, mutta itseään sillä kuvaavat ihmiset ovat melkein aina vähemmän sosiaalisia liberaaleja.

   Poista
  2. Mutta vastauksena kysymykseen: riippuu varmaankin kielestä, mitä käyttää.

   Poista
 2. Voisitko selittää minulle tämän; "niihin kuuluvien yksilöiden aseman uhrihierarkiassa perusteella eri oikeudet yhteiskunnassa." Kenellä tässä maassa on eri oikeudet kuin muilla ja mitkä ne on ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On Suomessakin olemassa uusvasemmistolaista ajattelua, jonka mukaan ihmisen oikeuksien yhteiskunnassa tulee riippua hänen asemastaan uhrihierarkiassa. Lakiin se ei ole vielä päässyt.

   Poista