perjantai 25. lokakuuta 2019

Kanadan parlamenttivaaleissa Liberaalit sai enemmän paikkoja kuin Konservatiivit, vaikka se sai vähemmän ääniä

Äskettäin pidetyissä Kanadan parlamentin vaaleissa hallitusvastuussa ollut Liberaalinen puolue sai 33,07 prosenttia äänistä. Konservatiivinen puolue sai 34,41 prosenttia. Liberaalit saivat 157 paikkaa Kanadan parlamenttiin. Konservatiivit saivat vain 121 paikkaa, vaikka he saivat Liberaaleja enemmän ääniä vaaleissa. Tarkastin asian englanninkielisestä Wikipediasta.

Mitä tämä sitten tarkoittaa. No sitä, että niiden, jotka arvostelivat Yhdysvaltain järjestelmää silloin, kun Donald Trump oli vuonna 2016 voittanut maansa presidentinvaalit, vaikka oli saanut jonkin verran vähemmän ääniä kuin vastaehdokkaansa Hillary Clinton, on nyt arvosteltava samantapaisessa asiassa Kanadan järjestelmää.

Itse asiassa Liberaalisen puolueen pääministeri Justin Trudeau oli luvannut muuttaa parlamenttivaalitavan suhteellisemmaksi, mutta koska hän ei ollut täyttänyt lupaustaan, Kanadan parlamenttivaaleissa kävi nyt siten kuin kävi.

Muistamme omasta maanosastamme sen, että vuodesta 1997 vuoteen 2007 Yhdistyneen kuningaskunnan pääministerinä toiminut Tony Blair oli hänkin luvannut muuttaa maansa parlamenttivaalien vaalitavan suhteellisemmaksi. Mutta sekin uudistus jäi silloin tekemättä.

6 kommenttia:

 1. Poliitikot ovat ahkeria lupaamaan, mutta lupausten muistaminen on vähän heikkoa.

  Tässä suhteessa harvinaisen raikas pirskahdus oli sir Winston Churchill, joka lupasi vain verta, uurastusta, hikeä ja kyyneleitä.

  Ja piti lupauksensa! Niitä riitti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Ja lupausten tekeminen kannatti, koska muuten oltaisiin petytty kovasti.

   Poista
 2. Onneksi liberaalit voitti, kiitos vaalijärjestelmän.

  VastaaPoista
 3. Olisihan se demokratian mukaista, että enemmän ääniä saanut voittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei välttämättä. Vaalimatematiikka riippuu käytettävästä vaalitavasta. Tällaisia tuloksia kuin nyt Kanadassa oli käynyt, tapahtuu maassa kuitenkin ilmeisesti melko harvoin.

   Kanadan ja Yhdistyneen kuningaskunnan malli saataisiin kyllä selvästi nykyistä paremmaksi pelkästään sillä, että yhden hengen vaalipiireissä vaali toimitettaisiin siirtoäänivaalitavalla:

   Siirtoäänivaalitapa

   Poista