maanantai 21. lokakuuta 2019

Oskar Schindler oli roisto, mutta hän oli meidän roistomme

Melkein kaikki tietävät Oskar Schindlerin (1908-1974). Tämä oli roisto. Hän oli roisto sillä perusteella, että hän oli ensin Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen tshekkoslovakialaisen sisarpuolueen jäsen ja myöhemmin liittyi vielä edellisen jäseneksi ja maksoi sille jatkuvasti jäsenmaksua. Hän oli roisto myös siksi, että hän kotimaataan Tshekkoslovakiaa vakoili natsi-Saksan hyväksi ennen sen suorittamaa miehitystä. Hän oli roisto myös siksi, että hän petti vaimoaan minkä ehti.

Mutta mielestäni Schindlerin roistomaisuus ei ole kuitenkaan juuri mitään sen rinnalla, että hän toisen maailmansodan aikana pelasti tehtaillaan lukemattomia juutalaisia joutumasta natsien tuhoamaksi.

Joten oikeastaan voisin sanoa, että Oskar Schindler oli roisto, mutta hän oli meidän roistomme.

4 kommenttia:

 1. Schindler oli monikasvoinen mies:

  natsipuolueen jäsen, jota politiikka ei kiinnostanut sen enempää kuin mitä se saattoi hyödyttää hänen busineksiaan;
  orjatyövoimaa käyttänyt liikemies, joka laittoi sodan aikana tehtaansa tuottamaan persnettoa;
  vaimoaan sarjapettävä humanteri, joka pelasti toistatuhatta juutalaista varmalta kuolemalta.

  Oliko Oskar filantrooppi vai sittenkin vain pelimies, jonka elämäntapa oli kokeilla joka asiassa, miten pitkälle voisi mennä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ehkä hän myös tunsi lievää humanismia sisuksissaan.

   Poista
 2. Oikeastaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä.

  Vaikea uskoa, että hän olisi pelkän pelin takia tuhonnut liiketoimensa ja saattanut itsensäkin henkilökohtaisen vaaraan pelastaakseen niin monta juutalaista kuin pystyi, ellei olisi kokenut heidän murhaamisensa olevan totaalisen väärin.

  Ja onhan Israel myöntänyt Oskarille teoistaan kunnianosoituksen, joten kyllä hänen motiiveissaan epäilemättä oli ainakin oikeudentuntoa.

  Joten voiko Oskaria nimitellä roistoksi?
  Voiko roisto omata sellaisen moraalikäsityksen (joskin horjuvan) ja niin paljon oikeudentuntoa kuin hän, vaikka alkuperäiset motiivit olivat kenties jossain määrin kyseenalaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmisessä voi olla monenlaista. Yhdeltä kantilta hän voi olla täysi kusipää ja toiselta sankari.

   Poista