Kreikkalaiselle Margaritis Schinasille on annettu komissaarina salkku "eurooppalaisen elämäntavan suojelu". Tämä on uutisen mukaan herättänyt suurta vihastusta, ja sitä on laajalti pidetty huonona siirtona.
Salkun kuvausta jotkut pitävät nimittäin "loukkaavana".
Mutta jos eurooppalaisen elämäntavan suojelu on "loukkaavaa", tai jos ajatellaan, ettei sellaista asiaa kuin eurooppalainen elämäntapa olekaan tai ei ainakaan pitäisi olla, niin siinä tapauksessa haittaisiko ketään eurooppalaista, jos jossain Euroopan maassa otettaisiin käyttöön esim. ristiinnaulitseminen tai orjuusinstituutio?
Minusta eurooppalaisessa elämäntavassa on itse asiassa paljonkin suojelemisen arvoista. Sen arvot ovat nähdäkseni seuraavanlaisia:
– korruptionvastaisuus
– hyvä hallinto
– demokratia
– sosiaalisesti tehokas markkinatalous
– tiedotusvälineiden vapaus
– elinkeinovapaus
– uskonnonvapaus
– oikeus liittyä ammattiyhdistyksiin
– julmien rangaistusten kielto
– hyökkäyssotien kielto
– kielto tehdä kenestäkään orjaa
– ihmisten oikeus päättää omasta elämästään
– tiede
– rasismin (eli rotuvihan) vastaisuus
– tieteen kunnioitus
– sekulaari hallinto
– sukupuolten tasa-arvo
– kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä
– oikeus yksityisyyteen
– kansallinen itsemääräämisoikeus
Sananvapaus olisi minusta myös hieno suojelemisen arvoinen asia, mutta Suomessa ja EU:ssa nykyisin huolehditaan lähinnä toimittajien, ei niinkään tavallisten kansalaisten, sananvapaudesta. Nykyisellään sananvapaus on lähinnä yhdysvaltalainen erikoisuus. Sen missä Eurooppa on mokannut, on Yhdysvallat nostanut arvoonsa. Yleensä.
Mutta jos joku ihminen tosissaan sanoo, että eurooppalaisessa elämäntavassa ei ole mitään puolustettavaa, niin kaada itsellesi vain.
Hieno luettelo ja sanavapauskin meillä on sanomisen vastuun kanssa, mikä on lailla määritelty.
VastaaPoistaMyöskin diktatuurimaissa on olemassa sananvastuu, joka tasapainottaa sananvapauden vahingollisia vaikutuksia.
PoistaDiktatuurimaissa on rajoituksia, ei sananvastuuta, sananvapauden suhteen. Eikä käsittääkseni missään saa laukoa suustaan mitä vaan, vaan se on lailla rajattu, jopa Yhdysvalloissa.
VastaaPoistaNo ei, mutta Yhdysvalloissa snanvapauden rajoitukset ovat minimaalisia, sellaisia, mitä oikeasti tarvitaan. Ja nämä rajoitukset eivät haittaa yhteiskunnallista keskustelua ja vapaata mielipiteenvaihtoa.
PoistaJa kyllä diktatuurimaissakin on sananvastuuta. Aivan kuten Saudi-Arabiassa on uskonnonvastuuta.
Oletko verrannut Yhdysvaltojen ja Euroopan sananvapauslakien sananvastuun sisältöä ?
VastaaPoistaYhdysvalloissa saa sanoa melko lailla kaikenlaista. Joissakin osavaltioissa toisaalta on kuitenkin rajoitettu sitä, mitä saa sanoa yrityksistä.
Poista