maanantai 16. huhtikuuta 2018

Vaaleat hiukset ja tummat kulmakarvat rainoissa

Katsoessani ulkolaisia tv-sarjoja ja elokuvia varsin usein tulen kohdanneeksi sellaista henkilögalleriaa niissä, että naisilla on vaaleat tai punaiset hiukset mutta tummat kulmakarvat ja miehillä – melkein aina – tummat hiukset ja tummat kulmakarvat.

Vaaleat hiukset saavat naiset näyttämään nuoremmilta ja tummat hiukset saavat miehet näyttämään vanhemmilta. Ja naisethan keskimäärin haluavat itselleen itseään pikkaisen vanhempia miehiä ja miehet keskimäärin itseään pikkaisen tai jopa huomattavasti enemmän nuorempia naisia. Koska naisten hedelmällisyys on huipussaan nuorena ja laskee sitten jyrkästi, niin tässä on miesten vastakkaisen sukupuolen hiusten väriin kohdistuvan mieltymyksen evolutiivinen syy todistettu.

Itse ihmettelen näissä rainoissa sitä, että jos kerran on tarkoitus saada naispääosanäyttelijät näyttämään nuorilta ja kauniilta hiusvärin valinnan avulla, niin miksei sitten värjätä myöskin kulmakarvoja? Joku voisi tässä nyt huomauttaa, että naiset joskus värjäävät kulmakarvansa tummiksi, jos ne vaalauden vuoksi näkyvät huonosti. Mutta epäaidolta tuollainen silti näyttää. Varsinkin, kun missä tahansa maassa ei sukupuolten välillä ole prosentuaalisia eroja hiusten väreissä.

Miksei voitaisi tehdä sellaisia tv-sarjoja ja elokuvia, joissa naisilla olisi aina vaaleat hiukset ja tummat kulmakarvat ja miehillä tummat hiukset ja vaaleat kulmakarvat?

...
PS, 20.4.2018: Saatan ollakin osittain väärässä tässä asiassa. Nimittäin Tiede-lehden sivuilla julkaistui populaariartikkeli, jossa esitetään, että vaikka molemmilla sukupuolilla samat geenit määräävät hiusten värin, niin epigenetiikallisista syistä johtuen naispuolisissa on enemmän vaaleahiuksisia ja miespuolisissa enemmän tummahiuksisia. Ja tämä vielä ilman hiusvärejä. Mutta kulmakarvoistahan sen usein näkee, että ovatko hiukset värjättyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti