tiistai 10. huhtikuuta 2018

Viranomaisten käyttöön piakkoin ajatustenlukuteknologiaa?

Minä kannattaisin illmanilaista linjausta - mitä ääneen ei lausuta. Eli esim. yksin jos suihkussa tulee ääneen höpistyä maahanmuuttajavastaisuuksia ja valvontajärjestelmä sen mikrofonillaan kuulee, niin rangaistusta vaan. Sen jupinan olisi voinut kuulla joku muukin, vahingossa kylpyhuoneen oven avaava. Mutta jos ei ääneen lausu, se sallittakoon, kunnes saadaan kehitetyksi ajatuksenlukuteknologia, ja väärät ajatukset voidaan poimia jo sanomatta. Silloin rangaistavuus vääristä ajatuksista tulee laajentaa jo ääneen sanomattomaankin.
"Illmanilainen" viittaa tuossa valtionsyyttäjänä aikaisemmin toimineeseen Mika Illmaniin, joka tunnettiin tosiedistyksellisestä ajatusmaailmastaan.

Tässä siteeraamaani vuoden 2011 eduskuntavaaleja varten perustettua sivustoa Vihreä kukkahattu ajatellen nyt ollaan saavutettu lopulta edistystä. Ylen sivulla julkaistui nimittäin äskettäin uutisartikkeli "Älä sano, mitä ajattelet" – Yhdysvalloissa MIT-yliopistossa on kehitetty laite, joka tunnistaa sanat, joita puhumme mielessämme, jossa kerrotaan ajatustenlukuteknologian edistyneen. Kyseessä on siis kaulapantaa muistuttava laite nimeltä AlterEgo, joka kiinnitetään kaulan yläosaan lähelle leukaa. Uutisartikkelin mukaan kasvojen ja kaulan pienien lihaksien liikkeitä seuraamalla laite pystyy tunnistamaan ajattelemamme sanat jo 92 prosentin tarkkuudella. Toisin sanoen ajatuksia ei tarvitse enää lausua ääneen, vaan laitteelle riittää, että ajattelemme asiat mielessämme.

Pitempään on lainvalvontaviranomaisten käytössä ympäri maailman ollut käytössä valvontaan asetettujen henkilöiden jalkaan lukittu jalkapanta, joka kertoo viranomaisille jatkuvasti ao. henkilön sijainnin. Ajattelen, että tuosta uutisen ajatustenlukupannasta voitaisiin tehdä kaulaanlukittava versio, joka lähettäisi valvottavan ajatukset viranomaisille. Laite toki tekisi alkukehitysvaiheessaan jonkin verran virheitäkin, mutta luulisi, että jos yksilöllä jatkuvasti on vääränlaisia ajatuksia, niin hänet saataisiin niistä kyllä varmuudella kiinni.

Dataa tällainen laite tuottaisi kyllä kammottavan paljon eikä rikkaimmankaan maan viranomaisilla olisi varaa palkata silmittömän paljon henkilöstöä valvonnanalaisten henkilöiden ajatuksia tarkkailemaan. Valvonnan isoimmat rutiinit voisikin antaa tietokoneohjelman hoitoon. Kun lopulta jonkin ihmisen päästä löytyisi tarpeeksi kiinnostavaa ja varmennettua aineistoa, niin botti lopulta hälyttäisi ihmiset varmentamaan tulokset.

Tuomioistuin määräisi jokaisen sellaisen ihmisen ottamaan kaulaansa ajatustenvalvontakaulapannan, joka olisi vähintään yhden kerran elämässään syyllistynyt ajatusrikokseen.

Jos esimerkiksi islamista valvonnassa oleva yksilö ajattelisi tuhmasti, niin tuomio rapsahtaisi. Jos vaikka ihminen ajattelisi, että islam syntyi poliittissotilaallisena liikkeenä, jonka tarkoitus on vallata miekalla maailma islamille, niin ajatuksesta koituisi seurauksia. Kyse olisi tärkeästä ajatuksenvastuusta.

Valkoisten ihmisten nimittäminen ajatuksissa "spermanaamoiksi" olisi laillista, samoin kuin ajatukset "länsimaiset naiset ja tytöt ovat huoria", "Perussuomalaiset ovat kaikki natseja", "islam on rauhan uskonto", "monikulttuurisuus on rikkautta", "se islamin arvostelija sai mitä ansaitsi" ja "itsenäisyyspäivän 612-kulkueeseen osallistujat ovat kaikki natseja, jotka tulee tappaa". "Sananvapaus on aina toisinajattelijoiden vapautta", "monikulttuurisuus on epäonnistunut", "Suomi sai itsenäisyytensä osaltaan kansallismielisyyden ansiosta", "natsit perustivat muslimidivisioonan", "Suomen ilmavoimien vuonna 1918 itselleen ottama tunnus ei ollut natsitunnus" ja "intialaisten uskontojen hindulaisuuden, buddhalaisuuden ja jainalaisuuden hakaristisymbolit eivät ole natsitunnuksia" taas olisivat kiellettyjä ajatuksia.

PS. Tekniikan maailma -lehdessä oli näköjään julkaistu laajempi katsaus ko. keksintöön.

2 kommenttia:

  1. No, nyt on sitten keksitty laite, joka kuulee ajatukset, koskakohan se kuulee ne kauempaa kuin kaulalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että sellaista teknologiaa olisi hyvin vaikea saada aikaiseksi.

      Poista