perjantai 24. kesäkuuta 2016

Myytinmurtajat palaa jälleen, silmiini!

Juoksen kuin tuuli päästäkseni interwebin ääreen, jonka avulla pääsen katsomaan Katsomo-palvelussa jaksoja Myytinmurtajista. Olen kuin kujeileva pojankoltiainen, joka on saanut tikkukaramellin.

'Myytinmurtajat' (engl. MythBusters) on yhdysvaltalainen tiedettä popularisoiva televisiosarja. Se on tavallaan tiedettä viihteen varjolla. Jokaisessa sarjan jaksossa keskitytään kahteen tai kolmeen kaupunkitarinaan, yleiseen uskomukseen tai nettihuhuun, jotka yritetään empiirisillä kokeilla osoittaa mahdollisiksi tai mahdottomiksi. Sarjaa kuvataan pääosin San Franciscossa ja sen lähistöllä.

Sarjaa juontavat Jamie Hyneman ja Adam Savage, joilla on molemmilla pitkä kokemus erikoistehostealalta. Kumpikaan heistä ei kuitenkaan ole tiedehenkilöitä. Heidän lisäkseen sarjassa toimii juontajina ja tekijöinä myöskin joitakin avustajia. Pitkäaikaisemmat avustajista ovat olleet Tory Belleci, Kari Byron ja Grant Imahara.

Suomessa sarjaa on näytetty MTV3:lla ja Sub:lla. Sitä on voinut katsoa myös internetissä Katsomo-palvelun kautta.

Käytän kotikoneessani Linuxia. Katsomosta sen katsominen oli vaatinut Microsoftin Silverlight-tekniikkaa, jota ei ole olemassa Linuxille. Olin voinut katsella 'Myytinmurtajia' sieltä Pipelight-laajennuksen avulla, joka mahdollistaa Silverlightin toimimisen Firefox-selaimessa.

Katsoin sarjaa mieluiten internetselaimella, koska silloin on mahdollisuus keskeyttää homma tarpeen vaatiessa, jos haluaa käydä jääkaapilla välillä, tai vaikka kelata nauhaa takaisinpäin, jos haluaa tarkistaa, että mitä siinä oli sanottu tai tehty.

Joskus alkuvuonna huomasin kuitenkin, että Pipelight ei enää toimi koneessani, tai ei ainakaan Katsomo-palvelussa. Tämä oli suuri isku minulle.

Jouduin jättämään sitten 'Myytinmurtajien' katsomisen internetissä.

Vasta myöhemmin sain tietää, että Katsomossa oltiin aloitettu siirtymä HTML 5 -standardiin. Asia saattaa liittyä ongelmaani. HTML 5 toimii luonnollisesti Linuxissakin, mutta tässä vaiheessa Katsomon videot eivät näköjään toimineet siellä millään lailla. Tai ainakaan niillä selaimilla, mitä kokeilin.

Sain tietää, että Google Chrome -selaimella saan Katsomon taas toimimaan. Asensin sen.

Ja nyt Katsomo toimii koneessani taas kuin rasvattu lehmä!! Olen ikionnellinen!!

Kaikista tv-sarjoista 'Myytinmurtajat' tekee minut eniten onnelliseksi.

Minusta 'Myytinmurtajat' on myöskin erinomainen sarja katsottavaksi juuri ennen nukkumaanmenoa.

Sarjaa pääsee katsomaan Katsomosta täältä.

PS Voit myös niin halutessasi käydä lukemassa Skepsis-yhdistyksen Skeptikko-lehden vuoden 2006 ensimmäisestä numerosta Jamie Hynemanin ja Adam Savage'in sekä sarjan luoneen australialaisen tuottajan Peter Reese'in haastattelun. Haastattelu on useampisivuinen, mutta on haastateltaviakin kolme kappaletta. Se alkaa heti pääkirjoituksen jälkeen. Kun kyseessä on kuitenkin tieteellistä ajattelua puolustava julkaisu, niin minusta on hieman ikävää, että haastatteluun oli pujahtanut pieni virhe, kun siinä sanotaan, että Australian väkiluku on kolmasosa Yhdysvaltain väkiluvusta, mikä ei ole ihan totta. Kun oikeasti lukema on selvästi alle kymmenen prosenttia.

...
PS 25.5.2018: Myytinmurtajien tekeminen lopetettiin vuonna 2016. Mutta sarjan tekeminen aloitettiin mhöhemmin uudestaan mutta uusilla kasvoilla, jotka ovat Jon Lung ja Brian Louden. Suomen televisiossa sarja näkyy Viitosella. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti