torstai 13. marraskuuta 2014

Kansanedustaja Jaana Pelkonen viinirallin asialla

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) tyrmää Sosiaali- ja terveysministeriön ehdotuksen korottaa alkoholiveroa. Pelkosen mielestä korotuksella olisi "pelkästään haitallisia vaikutuksia", joihin lukeutuisi viinarallin paheneminen.

"Se ei vähennä kokonaiskulutusta vaan ajaa ihmiset ostamaan juomansa Virosta tai tilaamaan ne netistä", Pelkonen sanoo tiedotteessaan.

STM oli ehdottanut tiistaina alkoholi- ja tupakkaveron korotusta yhtenä keinona parantaa valtion taloustilannetta.

Veroja on korotettu viisi kertaa vuosina 2008–2014. Pelkosen mukaan alkoholiveronkorotukset siirtävät verotuloja ulkomaille. Hän sanoo myös, että matkailu- ja ravintolayritykset kärsivät veronkorotuksista.

Pelkonen ehdottaa, että anniskelun arvonlisäveroa lasketaan ja ravintoloiden aukioloaikoja vapautetaan. Hänen mielestään viinejä pitäisi myydä ruokakaupoissa ja ravintoloiden tulisi saada myydä alkoholia myös silloin, jos asiakas vie annoksensa ulos ravintolasta.

Kansanedustaja Pelkonen unohtaa kuitenkin aktiivisesti sen, että vielä tänä vuonna (2014) ilmastonmuutos ei ole aikaansaanut Suomen muuttumista viinintuotantoalueeksi. Kaikki viiniin laitettu rahaa menee ts. ulkomaille. Parempi vaihtoehto olisi antaa vapaat kädet suomalaiselle oluttuotannolle. Kaupoissa olisi hyvä saada myydä olutta 12-prosenttiseksi asti, ja pienpanimoille tulisi suoda myös oikeus myydä suoraan ulos oluitaan. Vaikka olut nyt ei kenties olekaan hienojen ihmisten kannalta tarpeeksi korkeakulttuurista.

4 kommenttia:

 1. Juuri näin, kyllä kotimaista tuotantoa pitää ensisijaisesti tukea. Olen kyllä erään talon seinustalla nähnyt aidon viiniköynnöksen kasvamassa (lounais-Suomessa). Jotkin lajikkeet periaatteessa pärjäävät täälläkin. Mutta tuotantoon ei viiniköynnös kyllä Suomenniemellä yllä (ainakaan vielä), niin pieniä olivat rypäleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ookei. Tanskanmaalla olisi jo paremmat mahdollisuudet viininviljelylle.

   Poista
 2. Apropoo, tuli mieleen että kai tilastokeskukselta saisi tietää muutokset alkoholiveron tuotossa menneiden veronkorotuksien seurauksena. Onko kukaan tätä keksinyt tarkastaa?

  VastaaPoista