torstai 6. marraskuuta 2014

Ruotsalaisuuden päivä, ajatella

Kerholla vietettiin tänään ruotsalaisuuden päivänä ruotsalaisuuden päivää. Pidin tapahtuman kunniaksi aluksi kunniakkaan puheen, joka kuului näin: "Kohotan maljan kaikille maltillisille ja ihmiskasvoisille suomenruotsalaisille."

Ja sitten virallinen ohjelmatekstin lukija eli opiskelijaharjoittelijamme piti pitempää puhetta siitä, mistä ruotsalaisuuden päivässä on kyse. Verenpaineeni nousi. Pakkoruotsikysymys on asia, joka herättää minussa suuria tuskia vähän samaan tapaan kuin Microsoft ja sinä-passiivin käyttäminen...

6 kommenttia:

 1. Israelin heimot elivät 400 vuotta egyptin orjuudessa. Heidän suurin juhlansa on "peschan", jossa juhlitaan sen orjuuden päättymistä.
  Suomen heimot elivät yli 600 vuotta ruotsin orjuudessa. Sen päättymistä ei juhlita.
  Tänään on tosiaan ruotsalaisuuden päivä.

  VastaaPoista
 2. Toisaalta olisi hyvä, jos eri kieliryhmät voisivat kommunikoida toistensa kanssa, mutta nyt on tilanne, että kumpikaan kieliryhmistä ei kommunikoi keskenään, kun toinen osaa heikosti tai ei lainkaan suomenkieltä ja ruotsinkieltä osataan yhtä avuttomasti toisessa ryhmässä. Olisi parempi, että kommunikoisivat vaikka englanniksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Englantia osataan paljon molemmissa kieliryhmissä. Virkamiesruotsia "osaavat" eivät myöskään välttämättä osaa oikeasti puhua ruotsia.

   Itse kannatan lingua franca novaa yhteiseksi kieleksi.

   Poista
 3. Olen aikaisemmassa työssäni törmännyt ihmisiin, jotka osaavat niin heikosti suomenkieltä, etteivät he yksinkertaisesti ymmärrä mitä heille puhutaan. Kun ummikko suomenkielinen eksyy Närpiöön, ei hän saa suomenkielellä palvelua, mutta odotas jos närpiöläinen ei saa ruotsinkielellä palvelua Närpiön ulkopuolella on se suurempi vääryys.

  VastaaPoista